Hoppas Obama har mer att berätta

Carl-Bildt-Fredrik-Reinfeldt
I förre presidenten George W. Bushs memoarer bevärdigas Sverige bara en bisats. Han berättar i korthet om hur han besökte en rad europiska länder och nämner då i förbigående att ”jag besökte också Sverige”. Det är visserligen bättre än den tidigare franske presidenten Jaques Chirac som i sina memoarer misstar Sverige för Danmark, men en bisats kan ändå tjäna som en illustration av hur oviktigt Obamas besök är för USA. Något som kan vara värt att notera i jämförelse med hur viktigt besöket nu framstår i sommartorkans Sverige.

Inrikespolitiskt kommer Alliansen att få sola sig i internationell glans och det är en bra uppvärmning inför valrörelsen. Men vad kommer att dryftas under besöket? Det kommer vi inte att med bestämdhet få veta förrän arkiven öppnas om många år.

När det gäller just statsbesök kan den också den omedelbara tolkningen i efterhand framstå som pinsamt fel. Som när dåvarande folkpartistatsminister Ola Ullsten 1979 var i Washington för att träffa USA:s president Jimmy Carter. Svensk media hade fått se presidentens schema och konstaterade skadeglatt att Carter hade 15 minuter reserverat för Ullsten och dubbelt så lång tid för att äta lunch med sin fru Rosalyn. Långt senare kom det dock fram att de hade diskuterat kärnkraft och att Carter hade fattat ett sådant tycke för Ullsten att han kontaktade honom under det efterföljande gisslandramat i Iran. Svenska ambassaden i Teheran gömde också ett antal amerikaner.

Så visst lönar det sig att träffas på toppnivå.

Men om man ska spekulera lite så lär nog handelspolitiken bli central och har bäring på EU och på säkerhetspolitiken.

Kanske, kanske även lite om den senaste tidens kontrovers kring USA:s systematiska övervakning av internet.

Sverige har alltid varit en viktig handelspartner för USA vilket delvis går tillbaka till den svenska immigrationsvågen. Från mitten på 1800-talet till en bra bit in på 1900-talet utvandrade ungefär två miljoner svenskar till USA. De flydde på grund av svält och fattigdom, och kom att prägla USA delar av USA. Idag kallas exempelvis delstaten Minnesota fortfarande för svenskbyggden.

När dåvarande statsminister Ingvar Carlsson 1988 besökte den amerikanske presidenten George H. W Bush höll han även en föreläsning på Northwestern University utanför Chicago, där han tidigare hade varit utbytesstudent. Efteråt träffade han en avlägsen kusin, som uttryckte sin glädje över att den diplomatiska relationen mellan Sverige och USA var återställd efter att Olof Palme 1972 hade kritiserat president Nixons bombningar av Hanoi.

När det gäller säkerhet och övervakning går det hela tillbaka till kalla kriget. Journalisten Åke Ortmark skriver i sina memoarer om att det alltid fanns en tyst överenskommelse om att Sverige utgjorde Natos norra flank, trots att vi på pappret var och är neutrala. Idag är vi fortfarande en viktig allierad och Obamas svenska kritiker har påpekat att Sverige och USA har ett omfattande underrättelsearbete.

I väntan på nästa amerikanska presidentbesök minns vi Bushs besök i Göteborg under EU toppmötet 2001. Förhoppningsvis kommer Obamas inte att urarta i kravaller. Förhoppningsvis blir det istället lugnt och städat toppmöte där det dryftas sakpolitiska frågar, och om vi har tur kanske Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt framföra många svenskars berättigade oro när det gäller alltför omfattande övervakning.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s