Stefan sviker studenterna

Bild

Nyheten om att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har ställt sig bakom SSU:s förslag om att införa ett treterminssystem har mottagits väl av också en del borgerliga studentpolitiker. Ett tecken på att det är kutym att klaga på det svenska universitetssystem och avundsjukt snegla på den anglo-saxiska världen där gräset upplevs som grönare för att använda en utsliten klyscha. Men de som berömt Löfvens utspel verkar inte ha lyssnat på vad han faktiskt sade.

Det handlade inte om kvaliteten på universitetsutbildningen utan om att ”det fungerar” i andra länder och att det underförstått skulle frigöra några av de jobb som många studenter sysselsätter sig med på sommaren. Men i sin iver att profilera Socialdemokraterna som ett parti som ser till ungdomars bästa har han och SSU ignorerat den massiva kritik som finns i de länder som har ett treterminsystem. 

Jag läste själv i Storbritannien och kan därför upplysa dem om att detta system kritiseras på samma sätt som det svenska. Men istället för att toppa på sommaren så ökar arbetslösheten runt jultid, som också sammanfaller med att studenterna har ett två månader långt jullov. Det beror på att studenter kommer att vara arbetslösa på loven om det inte finns några jobb att få.

Fler sommarkurser och kortare lov minskar inte ungdomsarbetslösheten bland studenter. Det gör däremot konkreta reformer som underlättar för unga akademiker att komma in på arbetsmarknaden.

Det handlar främst om de som studerar samhällsvetenskapliga ämnen och ett konkret exempel kan hämtas från Löfvens eget parti. Hans företrädare Håkan Juholt har sedan 1994 varit tjänstledig som journalist vid tidningen Östran i Kalmar. Det är en tidning som har fått dra ned på ett stort antal tjänster och att Juholt har blivit kvar beror inte på hans stora kvalitéer som journalist, utan på att nuvarande anställningsregler främst drabbar ungdomar.

Löfvens utspel ska därför inte tolkas som en genuin vilja att hjälpa unga akademiker att få jobb. Det är snarare ett tecken på att Socialdemokraterna inte vill kännas vid den enda vettiga strategin som finns för att få bukt med ungdomsarbetslösheten. Istället för reformer vill man gömma ungdomar bakom nya kategorier i statistiken. För en sak är säker: får vi ett treterminssystem och en rödgrön regering som vill göra det svårare för ungdomar att få jobb kommer ungdomsarbetslösheten att gå upp runt jul, precis som i Storbritannien. Det är dock tragiskt att det ledande oppositionspartiet redan ett år före valet verkar ha resignerat inför ett problem som de ville göra till en valfråga.

Förhoppningsvis kommer Alliansen att fortsätta sitt reformarbete för att göra svenska universitet och högskolor till fristående, innovativa och starka institutioner som utexaminerar studenter som är attraktiva för arbetsmarknaden.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s