Den maktlöse monarken

Bild

Sveriges statsskick skulle lite slarvigt kunna kallas för monarkistisk republik. Det är resultatet av den så kallade Torekovskompromissen 1974, som i BT har skildrats av Mikael Hermansson i hans  sommarserie Politikens platser. Idag har vi visserligen monarki, men vår monark har inga andra arbetsuppgifter än att ”representera Sverige”. Han ska klippa band, gå på invigningar och göra något så diffust som att sälja in oss i världen. Om han mot förmodan skulle uttala sig om någonting väsentligt eller med sitt agerande misshaga någons åsikter, får man höra att han ”tagit politisk ställning” och därmed äventyrat kompromissen från Torekov.

När kungen 2005 höll tal vid minnesstunden för Tsunamikatastrofens offer anklagades han av Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Marita Ulvskog för att lägga sig i inrikespolitiken, och nyligen när kungaparet under ett besök i Härnösand accepterade varsin palestinasjal i gåva samt fotades iklädda dessa, anklagades de för att ha tagit politisk ställning i Israel – Palestina konflikten.

Förvissa var det ett ytterst obehagligt budskap skrivet på sjalarna, men kritikerna bortsåg ifrån att kungaparet också hade tagit politisk ställning om de vägrat att acceptera dem. Nu följde de sin arbetsbeskrivning, vilken kan sammanfattas med instruktionen: le, ta emot gåva och gör absolut ingenting som kan förarga den som ger gåvan.

Tidigare har kungen också hamnat i blåsväder för att han uttryckte sig positivt om sultanen av Brunei. Den kritiken bottnar i att Brunei är en diktatur och spår av detta kan ses i kritiken mot att kungen accepterade en Palestinasjal. Ty ingen kan förneka att Israel är en betydligt mer demokratisk stat än Palestina. Nuvarande kritiker glömmer dock att kungen faktiskt har som arbetsuppgift att också sälja Sverige i världen, och att det i världen finns betydligt värre stater än Palestina, som han dessutom har accepterat gåvor ifrån. Dessa gåvor har inte heller varit oskyldiga presenter från undersåtar med utländskt ursprung, utan officiella tecken på att en främmande stat har uppskattat Sveriges monark.

Det handlar om officiella ordnar.

Kungen är medlem i 39 utländska ordnar som han ofta fått vid officiella statsbesök. Bland dessa finns tre ordnar tillhörandes stater som verkligen sticker ut:

Han innehar Storkorset med kedja av den Saudiarabiska Abdul Azizorden. Det är en stat som är en betydligt värre teokratisk diktatur än Palestina. Han tilldelades även den rumänska Stjärneordens Storkors med kedja av diktatorn Nicolae Ceausescu (1918-1989) som i sin tur fick den svenska Serafimerorden, vilken är den högsta utmärkelsen som Sverige kan ge ett utländskt statsöverhuvud. Egyptens tidigare diktator Hosni Mubarak tilldelade honom dessutom Storkorset av Nilorden vid ett statsbesök 1986.

Det behövs en debatt om det svenska statsskicket. Ty det är en produkt av en tidsanda som kanske inte passar vår tid. Men att kritisera statschefen för att han tar emot presenter är inte en bra början på den debatten. För det är faktiskt vad han ska göra.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Den maktlöse monarken

  1. Du skriver ”Förvissa var det ett ytterst obehagligt budskap skrivet på sjalarna” Varför är ”Vår Aqsa och inte deras tempel”. obehagligt? Det en markering mot den israeliska ockupationen av palestinska områden. Får vi inte protestera mot israeliska ockupationen av palestinska områden?
    Läs mer här: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2013/08/storm-i-ett-vattenglas.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s