Förhoppningsvis kan hijabupproret bredda debatten

2956151_570_321

Nyligen attackerades en muslimsk kvinna i Stockholmsförorten Farsta. En okänd gärningsman skrek att sådana som hon inte skulle finnas där och dunkade därefter hennes huvud i en bil så hårt att hon förlorade medvetandet. Orsaken till detta var att kvinnan bar en slöja som täckte håret, en hijab.

Som svar på attacken har fem kvinnliga muslimska aktivister valt att starta vad de kallar för hijabupproret. I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar de ”alla medsystrar i Sverige – religiösa som ickereligiösa” att ”beslöja sig i syfte att visa solidaritet med alla muslimska kvinnor som alltför ofta får utstå trakasserier och våld”.

En uppmaning som inte har klingat ohörd.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm har i sociala medier låtit sig porträtteras bärandes slöja, precis som komikern Gina Dirawi och i morgon är artikelförfattarna inbjudna till Rosenbad för att träffa justitieminister Beatrice Ask.

På det hela taget är hijabupproret ett initiativ som ska applåderas. Det är bra att det kommer ett ökat fokus på att många muslimska kvinnor idag lever i en utsatt situation. Det är nämligen alltid occeptabelt att utsättas för våld på grund av religiös tillhörighet, kön, läggning eller etniskt ursprung. Men det behövs emellertid ett mer mångfacetterat perspektiv för att ge en rättvisare bild av problematiken. Den muslimska kvinnorättskämpen Hanna Gaban har exempelvis påpekat att slöjbärande i många fall inte står för frigörelse, utan att det också kan vara en metod för att utöva förtryck. I debatten måste också detta perspektiv komma till tals för annars riskeras ett alldeles för ensidigt fokus.

Ett vuxet samhälle kan hålla två tankar i huvudet på samma gång, och lika lite som att kvinnor ska utstå trakasserier för sin religiösa övertygelse ska ingen tvingas in i denna.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Förhoppningsvis kan hijabupproret bredda debatten

  1. Joakim Kalantari

    ”hijab” är icke numererbar som dygd eller heder. Att numerera det reducerar begreppet ner till ett stycke tyg och berövar den mycket av dess förtyckande väsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s