Aftonbladet: ledarsidan som inte nått ända fram

Det är ett gott tecken att Aftonbladets ledarsida vill byta ut nuvarande regering. Ty det är vad en oberoende socialdemokratisk ledarsida ska vilja göra när det är en borgerlig regering. Under Karin Petterssons ledning har ledarsidan varit just oberoende, istället för att som tidigare agera såsom Socialdemokraternas förlängda nyhetsbrev.

Men trots denna utveckling finns det en del att invända mot deras senaste idé om uppropet mot att sänka skatten.

Det är visserligen roligt att ha ett upprop för höjd skatt, men det kommer faktiskt inte att vinna över några tidigare alliansenväljare. Väljare föredrar nämligen inte att omyndigförklaras av några politiska partier.

Om ledarsidan inte tror mig rekommenderar jag att de studerar den svenska borgerlighetens historia. På 1970 och 80-talet utmålade borgerligheten väljarna ofta som ”köpta” av Socialdemokraterna och nu vill Aftonbladets ledarsida framställa dem som mutade. En taktik som inte funkade för det brittiska Labourpartiet på 1980 – och tidigt 90-tal, och kommer inte heller fungera för Stefan Lövens Socialdemokrater.

Om Karin Pettersson verkligen vill bidra till att Löfven blir statsminister borde hon istället ge honom samma råd som PR-konsulten Alistair Campbell gav till Tony Blair: ”Bara för att man tidigare har röstat konservativt betyder det inte att man är ond”.

Det bör även påpekas att argumentet om att ”högern” haft ständig hegemoni under de senaste 30 åren inte heller håller om man faktiskt studerar historien. Jag vet att Karin Pettersson är allt annat än obildad, men vill ändå påpeka att 1970 och 80-talets borgerliga regeringar var minst lika goda Socialdemokrater som de vanliga när det gäller att höja skatter, subventionera statliga industrier och prioritera monopol över privata alternativ.

Dessutom vann man val på 1990- och 2000-talet av den enkla anledningen att man framstod som bättre på att regera Sverige än den borgerliga oppositionen. Men väljarna var lika lite mutade då som de är idag.

För det är faktiskt så att väljarna är politikernas arbetsgivare och att deras ord är lag. Den dag som Socialdemokraterna förstår detta har de kommit en bra bit på väg i sin strävan efter att regera Sverige.

Slutligen rekommenderas Aftonbladets ledarsida att se programmet Min Sanning med tidigare arbetsmarknadsministern och partisekreteraren Sven-Otto Littorin. I programmets första del analyserar han på ett klokt och insiktsfullt sätt varför borgerligheten tidigare sällan fick förtroende att bilda regering och varför de fick det 2006 och 2010.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s