Ett halvt liv för pressfriheten?

Bild

Det kunde ha varit mycket värre.

Bradley Manning kunde ha dömts som förrädare och därefter till döden. Han kunde också ha dömts till 90 års fängelse vilket i praktiken skulle betyda livstid. Men nu blev det istället 35 år och avsked ur USA:s armé. Det är visserligen tufft för en ung människa vars enda drivkraft var att skapa en debatt kring vad han, och många med honom, såg som USA:s orättfärdiga krig. Därför kommer också den här domen av ett stort antal människor att ses som ett exempel på USA:s tyrannfasoner mot sina egna och övriga världens medborgare. Men innan man gör det här till en politisk och inte juridisk dom bör man betänka två saker:

Förutom att straffet för Mannings handlingar kunde ha blivit betydligt hårdare, bör man också ha i åtanke att så kunde även konsekvenserna av dem ha varit.

När det visade sig att Wikileaks faktiskt inte försatt några stridande amerikanska soldater i fara var detta en förmildrande omständighet som domaren tog hänsyn till.

Manning läckte inte till fienden, utan till den fria pressen och det är inte fel i sig. Dock är han fortfarande juridiskt skyldig till ett allvarligt brott. Som anställd i USA:s armé har han med största sannolikhet skrivit under ett avtal där han lovade att inte delge obehöriga hemligstämplat material. Men det gjorde han.

För detta förtjänade han ett straff och han dömdes i ett korrekt lagsystem, även om en del svenska debattörer gärna vill ogiltigförklara det. Han visste också att han riskerade att bli påkommen och dömd, och analyserade troligtvis sina möjligheter. Om han hade velat agera riskfritt hade han kunnat begära avsked ur armén och sedan delge världen informationen. Men det gjorde han inte och därför är han att betrakta som en martyr för den internationella pressfriheten.

Vad som därför återstår är att vi i den demokratiska världen fortsätter att påminna USA om deras historier av att skydda fritänkare och dissidenter.

Förhoppningsvis kan våra påminnelser resultera i att Manning inte behöver sitta av hela sitt straff. Ty även USA berörs av påtryckningar.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s