Ett drama som skapde det moderna Sverige?

Bild

Idag är det 40 år sedan bankrånaren Janne Olsson gick in på Kreditbankens kontor vid Norrmalmstorg i Stockholm, tog fyra personer som gisslan och krävde att brottslingen Clark Olofsson skulle släppas fri samt tre miljoner i kontanter för att släppa dem. En händelse som kom att kallas för Norrmalmstorgsdramat och som har gett oss diagnosen Stockholmssyndromet för att beskriva när brottsoffer känner sympati för sina gärningsmän.

Det var några dagar som kom att skaka Sverige i grunden, inte minst på grund av att nyheterna från Norrmalmstorg varvades med uppdateringar om Gustav VI Adolfs hälsotillstånd och att det samtidigt pågick en valrörelse där det såg ut som om Socialdemokraterna skulle vara tvungna att släppa ifrån sig regeringsmakten. Att Olof Palme fick regera i ytterligare tre år under den så kallade lotteririksdagen, menar exempelvis Carl Bildt bland annat beror på att väljarna på grund av Norrmalmstorgsdramat valde att rösta på det trygga och vana alternativet.

På många sätt skulle man kunna påstå att Norrmalmstorg var det gamla Sveriges sista suck. Socialdemokraterna fick visserligen regera vidare, men tre år senare var det en borgerlig regering som på slottet hälsades välkommen av den nye monarken Carl XVI Gustaf. Kreditbanken finns inte heller kvar, utan ombildades redan året efter till PK-banken och är numera ett dotterbolag till Nordea. Och Clark Olofsson betraktas inte längre som en svensk Robin Hood, utan som den förhärdade brottsling och knarksmugglare som han faktiskt är.

Slutligen bör påpekas att det Sverige som Janne Olsson och Clark Olofsson hjälpte till att begrava, kanske var oskyldigt, men också maktfullkomligt, stelbent och föråldrat. Idag lever vi ett land där politiker inte ostraffat kan gå på bordell och där brottslingar ses som brottslingar och ingenting annat.

En utveckling som åtminstone jag är tacksam för.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s