Stefan Löfven: aldrig ensam, alltid ensam?

Bild

När Socialdemokraternas Stefan Löfven höll sommarens sista partiledartal var det en partiledare som lät traditionell.

I sin bakgrund, framtoning och retorik påminner Löfven i mångt och mycket om sin företrädare Göran Persson och däri ligger både hans styrka och svaghet. Talet blev också väl mottaget av de socialdemokratiska ledarsidorna för budskapet var klassiskt socialdemokratiskt.

Förslaget om att kommuner ska kunna stoppa en ”överetablering” av friskolor speglar partiets förhållningssätt som kan kallas för en form av ”motvillig acceptans”.

Socialdemokraterna är fortfarande starka i många kommuner och att föreslå en lagändring som ger kommunerna vetorätt skjuter över makten och ansvaret till de egna företrädarna. På så sätt elimineras frågan internt inom partiet. Men att påstå att man på detta sätt kan stoppa stora och mäktiga aktörer är missvisande. Det är inte företag som den nu konkursade John Bauer koncernen som kommer att drabbas, utan de små och idédrivna friskolorna som även i nuvarande regelsystem är beroende av politikers godtycklighet, då de inte har avsevärda belopp till marknadsföring och lobbying.

Dessutom bör betonas att det politiska läget inte är detsamma som det var på Göran Perssons tid. Trots en högtravande retorik så finns det idag ett genuint stöd för att friskolornas fortsatta existens. Att Löfven vid en eventuell valseger också får svårt att genomföra förslaget då han eventuellt kommer att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet, är ett ytterligare tecken på att det politiska läget idag är annorlunda än det var på 1990-talet.

I samtal med journalisten Erik Fichtelius beskrev Göran Persson sin roll som ”aldrig ensam, alltid ensam” och idag kan man konstatera att Socialdemokraterna inte längre kommer att kunna regera Sverige ensamma.

Det var synd att Stefan Löfven inte har insett detta. För ett rakt besked till väljarna hade kunnat få bort frågan från den kommande valrörelsen. Men nu är ovissheten kvar och det betyder i praktiken att man inte vet vad för politik som man kan förvänta sig i händelse av regeringsskifte. Att Stefan Löfven vill driva socialdemokratisk politik är förståeligt och önskvärt. Men väljarna förtjänar även besked om vad som kommer att bli en eventuell rödgrön politik.

Ett sådant besked lämnades inte under gårdagens sommartal.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s