Syrien ställer till det

Namnlöst

Idag skulle Storbritanniens utrikesminister William Hague ha landat i Stockholm för att träffa utrikesminister Carl Bildt för överläggningar om Syrien och den fortsatta, om än ljusnande, eurokrisen. Men besöket ställdes in med kort varsel.

Anledningen till detta är att brittiska underhuset återkallas ifrån sin traditionsenliga sommarledighet för att i morgon rösta om Storbritannien militärt ska medverka i ett angrepp mot Assad-regimen. Det är ett scenario som i nuläget blir alltmer sannolikt. En militär kampanj skulle inte bara involvera Storbritannien och USA, vars försvarsminister Chuck Hagel har sagt att man ”är redo” om president Obama ger order om detta, utan även den muslimska staten Turkiet.

Om man emellertid inte vapeninspektörerna ges den tid som krävs för att de ska kunna avlägga en rapport bör detta ses som ett misslyckande. Men det kan också ses som en dålig lösning på en omöjlig ekvation för att parafrasera tidigare ambassadör Rolf Ekéus, som ledde vapeninspektörerna i Irak efter det första Gulfkriget 1991. Det kommer inte heller att bli ett ny Irak eller Vietnam då Vita Huset har gjort klart att det inte kommer att handla om att byta ut Assad som ledare. Troligtvis blir det därför ingen militär invasion utan snarare flyganfall. Dessutom bör de som direkt tänker USA-imperialism ha med i beräkningen att Arabförbundet har sagt att de håller Assad ansvarig för de kemiska attackerna och krävde att FN skulle ingripa. Inspektörerna har också beskjuts av styrkor som antas vara lojala till regeringen.

Ytterst få observatörer har idag en heltäckande bild av vad som händer i Syrien och som Bildt själv har påpekat så går det inte att automatiskt jämföra Syrien med bombningarna på Balkan på 1990-talet. Men det är fullt förståeligt att William Hague ställer in sitt besök i Stockholm för att närvara vid omröstningen i underhusets. För övrigt är så är dess voteringskammare så pass liten att inte alla medlemmar kan sitta på dess gröna bänkar. Avsikten bakom detta är, för att fritt citera Winston Churchull, att underhuset när ett viktigt beslut fattas ska kommunicera en känsla av att det brådskar.

Detta torde vara ett sådant tillfälle.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s