Har Carl Schlyter fått Solkungensyndromet?

Bild

Trots en förhärskande myt om att det handlar om egen vinning, så ger sig de flesta människorna in i politiken på grund av en vilja att förändra världen till det bättre. Att man har olika bilder av hur den förändringen ska gå till och diskuterar detta med sina meningsmotståndare, kan sägas utgöra själva stommen i den moderna politiska debatten. Dessutom anser de flesta politiker, från vänster till höger, att det finns vissa frågor som ska avgöras av politiker och frågor som bäst avgörs på grupp, familj och individnivå.

Men tyvärr kan det också bli så att en del politiker som spenderat alldeles för lång tid i det politiska systemet, till den grad förlorar sin verklighetsuppfattning att de ser varje fråga som ytterst viktig för politikerna att besluta om. Detta kan kallas för Solkungensyndromet efter den franske kungen Ludvig XIV (1638-1715) som enligt en seglivad myt yttrade att ”staten, det är jag”.

Dagens politiker är visserligen inga envåldshärskare, men det dyker då och då upp folkvalda som anser att de borde vara det. En sådan är Miljöpartiets europaparlamentariker Carl Schlyter som nu vill förbjuda lakritspipor i syftet förhindra barn och ungdomar att börja röka. Det är i ett gott syfte, då barn inte ska röka. Men det tyder också på en skrämmande arrogans och självgodhet.

Idag sysslar EU med en mängd områden, varav vissa är berättigade och andra mindre så. Det kan synas vettigt att man samarbetar angående reklam och speciellt reklam som handlar om direkt hälsovådliga varor. Men att tro sig förutse ett begynnande tobaksmissbruk i att man uppskattar lakritspipor är skrattretande, och ett bevis på att man överskattar sin egen förmåga: Ett exempel på Solkungensyndromet.

Nästa steg för Schlyter borde vara, för att citera Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi, att yrka på förbud mot rökning i filmer, och varför inte börja med Sagan om Ringen filmerna och när man ändå är igång kanske man kan stoppa regissören Peter Jacksons Bilbo del 2, ty där kommer det garanterat förekomma rökning.
(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Har Carl Schlyter fått Solkungensyndromet?

 1. Carl Schlyter

  Jag har inte lagt ett förslag om att förbjuda lakritspipor. Jag har däremot röstat för att genomföra det alla EU-länder, inklusive Danmark, har röstat för inom ramen för WHO och Ramkonventionen för tobakskontroll. Nämligen att förbjuda leksaker, godis mm som imiterar tobaksprodukter som därmed normaliserar rökning och uppmuntrar dem att imitera vuxnas rökningsbeteende.

  Jag skulle tro att både Danska och Svenska livsmedelsverket skulle komma fram till att lakritspipor inte är tillräckligt imiterande, samt har ett eget värde som produkt utan att associeras med rökning. Dessutom är det ytterst få som börjar röka unga som börjar med pipa.

  Jag tolkar det som ni i alla fall tycker mentolförbud är ok då det minskar smärtreflexen och underlättar nyrekrytering av unga rökare.

  Vad gäller rökning i film omfattas det av tryckfriheten och kommer ej regleras men däremot är jag för att förbjuda betald produktplacering av rökning i filmer.

  Du får gärna anklaga mig för att vara Ludvig XIV, men jag är inte lika intresserad av shopping som han, dessutom är jag EU-kritiker, men just tobaksindustrin har en lång tradition av att med alla medel placera sina produkter där barn finns och få dem att tycka rökning är spännande vuxet beteende som de vill imitera. Tobaksindustrin måste tyvärr detaljregleras annars hittar deras jurister kryphål, ibland kanske över det löjligas gräns.

  Men om endast några under 18 inte börjar röka har vi räddat dem från en produkt som dödar hälften av sina användare. (Nej inte lakritspiporna som antagligen inte ens skulle bli förbjudna)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s