När ungdomar tänker nytt

Bild

I helgen arrangerar Moderata Ungdomsförbundet, MUF, sin arbetsstämma i Gävle. Det är en organisation som gjort en intressant resa från klubbkavajer och fanborgar, till att under dess ordförande Erik Bengtzboe bli Sveriges största ungdomsförbund, och både en vän och kritiker av Alliansen och Moderaterna. Bara av att följa sociala medier framgår det att MUF också är ett ungdomsförbund som vågar tänka nytt, vilket är på både gott och ont då förändringar inte faller alla i smaken. Men det tyder på ett politiskt mod för nu diskuteras frågor som ungmoderater bara för några år sedan skulle vägrat att prata om.

En sådan är förslaget om att MUF skulle kalla sig ett feministiskt ungdomsförbund, vilket debatterades under dagen. Frågan generade också en del munterhet i sociala medier, från både konservativa – och vänsterdebattörer, vars kommentarer kan summeras med att: dessa ungmoderater har blivit galna, feminism är ju vänsterns – vår – fråga.

Men är det verkligen så?

Trots ett antal olika definitioner kokar termen feminism ned till att det ska råda lika möjligheter mellan könen. Det handlar inte om att resultatet måste bli likadant, men att tävlan ska ske på samma premisser. Idag är ordet förvisso kapat av vänstern, men att vilja frita det visar en fräckhet som hedrar ett ungdomsförbund. Nu röstades visserligen förslaget ned, men man slog fast att det går att vara Moderat och feminist. Ett gott tecken då många kommer att bli arga och andra förvånade.

Framtidens politik formas av dagens ungdomar och i den processen ingår att man med jämna mellanrum utvärderar och uppdaterar egna ståndpunkter. Det är bra att hämta inspiration ifrån det förflutna, men man ska inte söka kopiera det. Likt MUF:s motsvarighet SSU som drömmer sig tillbaka till 1970-talet när de föreslog att alla barn ska tvingas att gå på dagis. Daghemsreformen var nödvändig i industri-Sverige, men idag handlar det inte om heltidsarbete, utan om att få egen tid på gymmet och det ska inte staten subventionera.

Precis som andra ungdomsförbund vars moderparti suttit länge i regering brottas MUF också med problem. Främst handlar det om att få bort den osunda personkulten av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, och att vara medveten om att man endast har Rosenbad till låns. Men att döma av dagens debatt om feminism är det också ett ungdomsförbund som siktat in sig på framtiden.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s