Sir David Frost (1939-2013): intervjuernas mästare

images

Innan Skavlan, innan Min Sanning och innan alla andra talkshows med till synes lättsamma intervjuer fanns den brittiske TV-journalisten David Frost, som nu dött av en hjärtattack vid 74-års ålder. Frost började sin karriär som journalist redan när han läste engelska vid Cambridge universitet och han hade mycket väl kunnat bli en stående medlem i humorgruppen Monthy Python.

Historien ville dock annorlunda och han rekryterades i början av 1960-talet till brittiska BBC och kom genom humorprogrammet That Was the Week That Was (Detta var den veckan som var) att lansera mycket av den brittiska satir, som lade grunden till det som idag kallas för det brittiska humorundret.

Han var länge känd som en lättsam TV-personlighet som tog sig ann populärkultur och popstjärnor. En svensk motsvarighet skulle vara Lennart Hyland, och många trodde att Frost likt Hyland aldrig skulle klara av mer ”seriösa” intervjuer.

Kritikerna blev dock motbevisade när han 1977, tack vare ren viljestyrka och en inte oansenlig summa egna pengar, säkrade en serie intervjuer med USA:s president Richard Nixon, vilken 1974 hade avgått på grund av hotet om riksrätt.

En svår uppgift för vilken erfaren journalist som helst. Nixon hade trots allt varit president och förhandlat med den kinesiske diktatorn Mao Tse Tong. Men Frost visade sig mogen uppdraget och fick den tidigare presidenten som med rätta kallades för ”Tricky Dicky”, att erkänna att han ansåg att han som presidenten inte varit bunden av lagar och regler.

Intervjuerna med Nixon säkrade Frosts plats i historien. Men han fortsatte att arbeta enda tills att han idag dog av en hjärtattack. En del menar att han med åren blev alldeles för kommersiell, vilket bland annat tog sig uttryck i att han medverkade i en reklam för klädmärket Alfred Dunhill. Han var dock hela tiden en formidabel intervjuare och det är en fröjd att se hans gamla intervjuer, även om de med Nixon med rätta anses som bäst.

Om den händelsen har också gjorts en Hollywoodfilm. Men originalen som finns på Youtube slår fiktionen med hästlängder. Efter att ha sett dem är man övertygad om att en av intervjuteknikens mästare har gått ur tiden.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s