SSU leker Nietzsche

Bild

Om man är engagerad i Svenska Kyrkan, vilket majoriteten av svenska folket inte är, så är dessa viktiga och bråda dagar. Den 15 september är det kyrkoval och alla medlemmar bör självklart utnyttja sin rösträtt.

Dagens kyrkoval är en demokratisk kompromiss från när kyrkan skildes från staten. Det var en åtgärd som inte alla stöttade. Tidigare statsminister Göran Persson (S), som enligt egen utsago funderat på att bli präst, lär ha suckat till kulturminister Marita Ulvskog att hon genomfört ”den största privatiseringen i svensk historia”.

Länge motarbeta Socialdemokraterna och Centerpartiet separationen. Officiellt hette det att man ville bevara ”folkkyrkan”, men en cynisk observatör skulle också kunna påstå att en statskyrka ställer avsevärda resurser till makthavarnas (läs politikernas) förfogande. Det var i alla fall vad som drev Gustav Vasa som på 1500-talet såg till att kyrkan inlemmades i staten.

Nu är det val till kyrkofullmäktige och valrörelsen har till största del gått obemärkt förbi. De flesta riksdagspartier har valt att avveckla sitt rent partipolitiska engagemang i kyrkan, och låter partisympatisörer ställa upp under egna beteckningar.

Socialdemokraterna satsar däremot fullt ut i valet och drivkraften tycks vara att ”stoppa” Sverigedemokraterna, vilka också ställer upp. Till råga på allt har f.d. (S)-ministern Morgan Johansson, som tidigare varit styrelseledamot i den sekulära organisationen Humanisterna, organiserat valkampanjen.

Ungdomsförbundet, SSU, har också tryckt en affisch där folk uppmanas att rösta (S) för att Jesus skulle ha gjort detta. Morgan Johanssons roll och ”Jesus som sosse” affischen påminner om filosofen Friedrich Nietzsches ord om att människan måste känna en vilja till makt och att man under den processen, metaforiskt, dödar Gud.

Kampanjen har också genererat en del, förutsägbara, anklagelser om att vara osmaklig. Men man kan också hålla med den liberale debattören Mattias Svensson som glatt deklarerade: ”Riktigt grov smädelse av den kristne profeten. Gillar det! Mer blasfemi åt folket”.

(David Lindén)

Annonser

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “SSU leker Nietzsche

  1. Ni skriver att Morgan Johansson har organiserat (s) kampanj? Stämmer verkligen detta? Har ni säkra uppgifter? Länk kanske ?….:)

    • Hej Micael,
      Han sitter i partistyrelsen som har antagit valmanifestet för kyrkovalet. Då har han organiserat kampanjen, och han var till helt nyligen en aktiv agnostiker som på frågan om varför han var med och organiserade kyrkovalet svarade att det handlar om att kunna kontrollera kyrkans ”avsevärda belopp”./Vänligen, David Lindén

  2. Eh, David, jag sitter visserligen i partistyrelsen och dess verkställande utskott. Men jag har inte organiserat någon kampanj, och jag har heller aldrig påstått det i något frågesvar. Däremot har jag fått frågan om jag tycker att det är rätt att partier ställer upp i kyrkoval. Då har jag svarat att kyrkan förvaltar ett avsevärt kulturarv och stora penningbelopp – bl a är man ju en av Skånes största markägare. Jag tycker att det är bra om förtroendevalda kan vara med och förvalta dessa värden som byggts upp under generationer.
    Så någon kampanjledare är jag inte. Fast jag önskar nästan att jag var det – både socialdemokratiska partiets och SSU:s valmaterial är ju suveränt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s