Också ett toppmöte

NordiskaStadsministrar

När Sverige 1994 valde att söka medlemskap i den Europeiska Unionen var det en del som hävdade att ett medlemskap skulle försvåra för de nordiska länderna att samarbeta med varandra. Olyckskorparna har dock motbevisats. Det nordiska samarbetet lever i högsta välmåga.

På inbjudan av justitieminister Beatrice Ask ska Norge vara representerat i den kommission som ska granska rättsväsendets och rättspsykiatrins roll efter det att Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, först fälldes för åtta mord som han sedan friades ifrån. Quick erkände också mordet på den norska flickan Therese Johannessen.

Att Norge deltar i granskningen är ett tecken på att regeringen indirekt erkänner att Myndighetssverige misslyckats, och att Sverige har svikit sitt grannland.

Men det är inte alltid något negativt som sammanför oss med våra grannländer.

Ett glädjeämne är kvällens lilla toppmöte där de nordiska statsministrarna på inbjudan av Sverige träffar Obama för vad som kanske blir lite hetsigare diskussioner än mellan Reinfeldt och Obama, då åtminstone Danmarks Helle Thorning-Schmidt har lovat att ta upp avlyssningsfrågan.

Så det nordiska samarbetet består och har till och med fördjupats, och det är något som vi alla borde glädjas över. Även de olyckskorpar som var emot EU.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s