Uppföljning: Och var är läppläsarna, SVT?

BTTi0YWCIAAFJa_

Triumfens ögonblick är alltid ljuvt och när Obamas flygplan Air Force One landade på Arlanda tog utrikesminister Carl Bildt en bild som publicerades på Twitter med följande kommentar: ”Well, first ever bilateral visit by a US President to Sweden has started. Sun shining (Jaha, första enskilda besöket av en amerikansk president till Sverige har börjat. Solen skiner)”.

När Obama hälsade på den svenska välkomstdelegationen som bestod av UD:s protokollchef Caroline Vicini, vice statsminister Jan Björklund, socialminister Göran Hägglund, näringsminister Annie Lööf och utrikesminister Carl Bildt, verkar det som om Bildt även tog tillfälle i akt att till presidenten berömma det fina vädret och som att Obama höll med honom.

Det var synd att SVT inte hade kallat in en läppläsare för att utläsa vad som sades. Men man måste dock berömma SVT:s panel som bland annat består av tidigare USA ambassadör Rolf Ekéus och professor Erik Åsard, men det var som sagt lite för få kvinnor.

Panelen och Sveriges Radios USA korrespondent Ginna Lindberg påpekade något som kanske inte är populärt att framföra just idag, nämligen, att besöket inte alls är speciellt uppmärksammat i USA. Men det public servicedrivna New York Public Radio (NPR) har i alla fall nämnt att Obama reser till Stockholm för att diskutera Syrien.

Trots det bör dock påpekas att det ändå finns ett intresse Sverige. Det började med den finansiella krisen 2008 och har fortsatt sedan dess. Nyligen publicerades en artikel i Washington Post där man påpekade att Sverige har klarat av att skydda sin egen ekonomi och samtidigt bevara välfärden.

För att låna ett amerikanskt diplomatuttryck så är Sverige ”en liten hund med en stor hunds attityd”. Ett tecken på detta är dagens besök och SVT:s bevakning har hittills varit föredömlig, även om det hade varit intressant med en läppläsare.

Tyvärr har dock alltför många svenska kommentatorer uppmärksammat att USA:s ambassadör Mark Brzezinski kan ta åt sig en stor del av äran för besöket. Ambassadör Brzezinski är dessutom son till tidigare demokratiske presidenten Jimmy Carters säkerhetsrådgivare Zbigniew Brzezinski, vilken har ett Twitterkonto med alldeles för få följare.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s