Det som är lätt att skratta åt är rätt att försvara

vkonst1

När skulptören Bengt Andersson ville visa sitt konstverk som bestod av en pistol som laddas med stålpenispatroner och som lämpligt nog var döpt till ”Rasputin, Sexskjutaren” efter den ryska tsarfamiljens virile och ondskefulle kaplan, befann sig konstnären Lars Vilks på samma galleri i Malmö. Hans livvakter trodde att det var ett riktigt vapen och resten är tidningshistoria.

Självklart kan man skratta åt delar av historien. Den involverar trots allt två konstnärer som verkar vara höggradigt excentriska och ingen kom till allvarlig skada. Dessutom är ”Rasputin, Sexskjutaren” ett intressant konstverk som förhoppningsvis ställs ut på galleriet. I anständighetens namn bör också Vilks och hans livvakter be Andersson om ursäkt ty han ser ut som han fick lida för sin konst. Men historien har också en allvarlig underton.

Alla har idag en åsikt om Lars Vilks och hans konstnärskap. I Sverige är han så pass känd att det vore slöseri med utrymme att skriva om varför han är det. Vissa tycker om honom och andra inte. Men han behöver faktiskt livvaktsskydd av en anledning, och det handlar inte om hans gärning som konstnär.

Det finns nämligen ett antal individer som anser sig stå över lagar och regler. De vill inte bara agera smakdomare, utan även sätta sig till doms över yttrandefriheten. De anser, kort och gott, att de är så pass förmer än alla andra att de kan döda för att de känner sig förolämpade.

Deras oanständighet känner inga gränser. När författaren Salman Rushdie på 1980-talet skrev en roman ville de också döda honom. Men de lyckades inte. Däremot sårades Rushdies norske förläggare William Nygaard allvarligt vid ett attentat utanför sitt hem i Oslo och man har fortfarande inte gripit gärningsmannen.

När det gäller incidenten med stålpenispistolen kan vi med rätta dra på munnen. Det är också sunt att vi har olika åsikter om konstnären Lars Vilks. Men vi måste alla anstränga oss för att även kommande generationer ska njuta av det privilegium som yttrandefriheten faktiskt är.

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Det som är lätt att skratta åt är rätt att försvara

  1. HH

    Varför ska livvakterna be om ursäkt? Tar någon fram ett vapen finns det givetvis inget lindrigare alternativ för livvakterna än i detta fall. Man kan givetvis inte fråga först och agera därefter. Konstnären ska vara glad att han har livet i behåll.

    • Hej,
      Läste du ens blogginlägget? ”I anständighetens namn bör också Vilks och hans livvakter be Andersson om ursäkt ty han ser ut som han fick lida för sin konst.” Alla kan göra fel i sin tjänsteutövning, och vuxna människor ber då om ursäkt om de har gjort fel. /David Lindén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s