En skola som får öppna igen

lundsberg_804536c

Idag tillkännagavs det att riksinternatet Lundsberg temporärt får öppna igen, under den tid som Skolinspektionens stängning av skolan prövas i domstol. Beslutet var väntat, då ingen trodde att skolans styrelse skulle ge sig utan strid och dagens besked mottogs med glädje av både lärare och elever. Men skolans anhängare ska inte ta ut någon seger i förskott, eftersom att Skolinspektionen kan överklaga dagens beslut till Kammarrätten.

Att stängningen av Lundsberg fick oförtjänt stort medieutrymme kan till stor del skyllas på skolans egna representanter som gav ett nästintill komiskt intryck. En styrelseledamot som talar om ”pojkstreck” och en rektor som jagar ripa, skulle mycket väl kunna förekomma i någon av den engelska överklasskomikens mästare P. G. Woodhouse romaner. Det skulle däremot inte fysisk misshandel och institutionaliserad pennalism

Skolinspektionens stängning handlade inte om klasshat, vilket en del debattörer vill göra gällande. Det var ett myndighetsbeslut som generaldirektören ansåg sig ha fog för. Att en juridisk instans fann beslutet orimligt är också korrekt.

Det är nämligen så ett rättssamhälle ska fungera.

Nu är det upp till Lundsberg att förtjäna samhällets förtroende. Ett steg i rätt riktning kan vara att lära sig av de engelska internatskolorna, vilka har existerat i hundratals år på grund av att de lyckats kombinera nutid med anrika traditioner.

Ett råd är att rekrytera styrelseledamöter som inte själva har gått på skolan. Det handlar inte om att kasta bort goda traditioner, men att med hjälp av friska ögon se de traditioner som är värda att bevara och vilka som ska förpassas till historieböckerna. Dessutom skulle man kunna ta efter den anrika engelska pojkskolan City of London School och rekrytera en kvinnlig rektor. Men det handlar också om att jobba med bilden av sig själv.

För det behöver man en PR-konsult och ett konkret tips är att rekrytera Per Schlingmann eller Paul Ronge.

(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s