Löjligt Löfven

Almedalen+2012

I Sverige var Socialdemokraterna länge det parti som lade ned mest tid på internationella relationer. Det är egentligen inte uppseendeväckande, om man ser till partiets inflytande och till det faktum att första strofen i arbetarrörelsens trosbekännelsen Internationalen lyder: ”Upp trälar uti alla stater”. Men under Stefan Löfven verkar man ha förvandlats från en internationell till en nationell och inåtblickande sammanslutning.

Den nuvarande partiledaren är dock fortfarande internationell i sin retorik. I sitt Almedagstal föreslog Löfven att man skulle skapa ”ett internationellt Saltsjöbadsavtal”, men det verkar som om han har svårt att gå från ord till handling. Ett tidigt exempel var hans tystnad när det gäller den obehagliga utvecklingen i Sydafrika, och nu verkar det som att han inte ens vill hjälpa till på den nordiska hemmaplanen.

I morgon är det val i Norge och Löfvens norske partikollega Jens Stoltenberg slåss för sitt politiska liv. Det har varit en valrörelse där Sverige med jämna mellanrum förekommit i debatten. Den rödgröna koalitionsregeringen har använt Norges östra grannland som ett varnande exempel, och Erna Solbergs Höyre har definitivt studerat de nya Moderaterna.

I valrörelsen 2010 reste Stoltenberg till Sverige i ett försök att hjälpa Mona Sahlin. Men hennes efterträdare vill inte återgälda den tjänsten. Stefan Löfven skyller på ”tidsbrist”, men det är troligare att han inte vill ”ha någon förlorarstämpel” för att citera PR-konsulten Niclas Lövkvist.

Löfvens ovilja att skänka en eftermiddag till sitt norska broderparti väcker en berättigad fråga: Om inte ens den svenske oppositionsledaren vill vittna om hur misslyckat Sverige är kanske Sverige trots allt inte är så illa ute?

Oavsett vad man anser om Jens Stoltenbergs politik måste man medge att hans plats i historien är säkrad. Stefan Löfven däremot verkar vara så pass inställd på att inte bli en historisk parantes att hans rädsla för en ”förlorarstämpel” framstår som löjlig.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s