Åsa Linderborg och konsten att avsky USA

b001215h

I mångt och mycket är Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg briljant. Hon är en strålande författare och hon kunde haft en karriär som historiker istället för polemiker. Därför blir det extra pinsamt, för att inte säga tragiskt, när Lindeborg inte bara trampar fel, utan även låter sin ideologiskt motiverade avsky för USA gå före historiska fakta.

Med anledning av tioårsdagen av mordet på utrikesminister Anna Lindh, delas ”Anna Lindh-priset” ut till USA:s tidigare FN – ambassadör och utrikesminister Madeleine Albright. Hon kom som flykting till USA 1948 och blev sedermera framgångsrik akademiker specialiserad på Öst – och Centraleuropa vid elituniversitetet Georgetown. När demokraten Bill Clinton vann presidentvalet 1992 rekryterades Albright till administrationen för att den unge och oerfarne presidenten ville ha en FN – ambassadör med akademisk tyngd. När utrikesminister Warren Christopher senare gick i pension, föll det sig naturligt att Albright skulle efterträda honom och hon blev därmed den första kvinnan på den posten.

Idag råder det en konsensus i USA om att Albright mycket väl hade kunnat bli det demokratiska partiets presidentkandidat om hon varit född i landet. Under sin långa karriär krossade hon ett antal glastak och många skulle därför anse att hon är en värdig pristagare.

Det gör dock inte Åsa Linderborg. Hon vänder sig mot att Albright uttalade stöd för sanktionerna mot Irak under 1990-talet och mot att USA inte ingrep för att stoppa folkmordet i Rwanda. Men det Linderborg bortser från är att sanktionerna var beslutade av FN:s säkerhetsråd och att det var Clintonadministrationen som 1995 introducerade Olja för mat-programmet för att underlätta för civilbefolkningen. Att Saddam Hussein och hans följeslagare bestämde sig för att inte köpa någon mat kan man knappast lasta Albright för.

När Linderborg vidare påstår att USA inte gick in i Rwanda för att det inte fanns något att ”hämta” är det en direkt lögn. Anledningen till att man inte ingrep var att man tidigare hade varit involverad i Somalia och att flera amerikanska soldater då hade dödats. Det fanns således en stark opinion i USA mot ett ingripande och intressant nog var det mest representanter för den amerikanska vänstern som ansåg att man inte skulle ingripa och som har trivialiserat vad som skedde. I senare intervjuer har både Bill Clinton och Albright sagt att de ångrar att de inte gjorde allt som stod i deras makt för att förhindra folkmordet, och självfallet bör de känna ånger.

Tidigare har Linderborg sagt att hon inte talar engelska av ideologiska skäl och att hon grät när Berlinmuren föll. Kanske det kan förklara hennes aversion mot USA. Man bör också ställa sig frågan om inte Albright i Linderborgs ögon hade varit förtappad, även om USA inte hade föreslagit sanktioner mot Irak och valt att invadera Rwanda. Linderborg hade då skrivit något i still med att man ”tillät en diktator att härja fritt” och att USA hade ”invaderat ett litet afrikanskt land”. Ty för en liten grupp inom den svenska vänstern kommer USA alltid att vara ”store satan” för att citera Ayatollah Khomeini, och till den gruppen hör Åsa Linderborg.

(David Lindén)

Uppdatering:

Den kloke läsaren och frilansjournalisten Staffan Landin hörde av sig och påpekade något som dessutom underminerar Linderborgs tes om att sanktionerna mot Irak bidrog till en drastisk ökning i barnadödlighet. Siffror från UNICEF visar att den ökade ytterst marginellt efter att sanktionerna hade införts.

Annonser

5 kommentarer

september 10, 2013 · 8:40 e m

5 svar till “Åsa Linderborg och konsten att avsky USA

 1. Jan Karlsson

  Hon heter Linderborg. I övrigt en fullträff på denna hemska landsförrädare som genom sitt medlemskap i Kommunistisk Ungdom förordade ett införande av diktaturen i Sovjetunionen i Sverige, samtidigt som hon hyllat Stalin som mördat mellan 20-60 miljoner helt oskyldiga.

 2. Marie B. Skiljevik

  Linderborg är en av vår tids största hycklare och lögnerska. Förstår inte varför hon alltid ska hyllas för sitt författarskap först. Boken hon skrev (Mig äger ingen) har hon bara använt i politiskt propagandasyfte. Sen har hon skrivit något bok om hur ”ond” kapitalismen är men missade att hennes egen ideologi mördat över 150 MILJONEN människor och fortfarande skördar tusentals oskyldiga offer!

 3. Anders (med anonymt namn)

  Se dock också delen om barndödlighet på wikipedia sidan om sanktionerna med vidare källor http://en.wikipedia.org/wiki/Sanctions_against_Iraq#Estimates_of_deaths_due_to_sanctions

 4. Instämmer med de två föregående kommentatorerna ; undrar bara varför lyssnar folk ännu på vad Linderborg säger och varför ger tidningarna utrymme åt henne, det är en skam !

  • Björn Lundell

   Hon har ju en egen tidning(Aftonbladet) där hon kan sprida sin kommunistiska smörja. Glöm inte att en stor majoritet av svenska journalister och kulturarbetare står långt till vänster i politiken.och gärna publicerar hennes alster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s