Släpp inte in staten i våra hjärtan

RFSU

Nyligen gav Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, ut en något polemisk skrift om hur man bättre ska kunna integrera sexualkunskap i grundskolans undervisning. Skriften innehöll ett antal förslag som med rätta har orsakat en del munterhet, då RFSU bland annat föreslog att man under kemilektionerna skulle kunna testa kondomers hållbarhet. Men den har också fått en del obefogad kritik som är värd att bemöta.

Den kristna tidningen Världen Idags ledarskribent Ruth Nordström menar exempelvis att RFSU vill göra barn till ”sexuella varelser” och att man istället för att fokusera på sex borde undervisa om ”hållbara relationer”. Enligt Nordström och en del andra debattörer har vi en relationskris i Sverige, då vi – lite tillspetsat – skiljer oss huller om buller för att ständigt ge oss på nya erotiska erövringar.

Lyckligtvis stämmer inte detta om man studerar den tillgängliga statistiken. Alltsedan den nya skilsmässolagen trädde i kraft 1974 har antalet skilsmässor legat runt 20,000 varje år. Den främsta orsaken till att ett äktenskap upphör är fortfarande dödsfall. Vi befinner oss således långt ifrån det Sodom och Gomorra som vissa verkar vilja göra gällande.

Det är naturligt och välkommet att många har åsikter om RFSU:s ganska provokativa förslag. Men det är också intressant att notera att några av de debattörer som kritiserar undervisningens fokus på sex när det gäller sex – och samlevnad, verkar vilja betona samlevnadsbiten. Trots att de i andra frågor är av den sunda åsikten att staten inte ska lägga sig i medborgarnas privatliv.

Skolan har av regering och riksdag fått ansvar att undervisa om sex och samlevnad. Det är ett svårt uppdrag då det involverar mycket känslor. Vad man dock kan göra är att fokusera på konkreta saker som förmågan att skydda sig och inpränta den otroligt viktiga regeln om att nej alltid ska betraktas som ett nej.

Men lika lite som skolan automatiskt kan få varje elev att älska August Strindberg genom att lära ut läsning, går det att lära ut vad som är en fantastisk relation. Där har anhöriga och föräldrar ett ansvar och det borde RFSU:s belackare förstå. Speciellt dem som i vanliga fall är kritiska mot att politiker ska diktera villkor. Ty nu känns det som om de vill släppa in staten i människors hjärtan och där hör den definitivt inte hemma.

(David Lindén)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s