Föregå med gott exempel, Löfven!

lofven_819353c

Idag är det ett år kvar till valet och många har konstaterat att det kommer att bli en utmaning för Alliansregeringen att få förnyat förtroende för en tredje mandatperiod. Så ska det vara då väljarnas förtroende är något som ständigt måste förtjänas. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill också kapitalisera på det som man kan kalla ”tredje gången gillt skepsisen” i form av ett personligt brev på Dagens Nyheters debattsida.

Tillskillnad från sin företrädare Håkan Juholt tycks Löfven vara en realist. Kanske är det ett tecken på hans bakgrund inom fackföreningsrörelsen, men tyvärr håller inte hans insikt hela vägen genom artikeln som ska vara en personlig vädjan om att ge honom förtroendet att regera Sverige.

Ett tecken på detta är att han avfärdar det faktum att väljarna värderar enskilda insatser som att få mer pengar över i plånboken eller rätten att välja skola, som ett tecken ”på att vi ofta fastnar i enskildheter istället för att prata om helheten”.

Ett liknande uttalande finns från bankmannen Thomas Backteman som är Socialdemokraternas senaste rekrytering. Backteman menade i en intervju i Studio 1 att vi har ”för mycket valfrihet” och därmed att den stora majoriteten av väljarkåren tydligen inte klarar av att bestämma över sina egna liv. Löfven har dock rätt när han beskriver att det gamla brukssamhället hade många positiva sidor, men han tycks också ha anammat dess negativa när han vill likna Sverige vid en stor familj.

Majoriteten av Sveriges medborgare vill se familjen som familj och staten som stat. En förälder får rätta, näpsa och vägleda sina barn, medan en politiker ska lösa de problem som väljarna har anförtrott politikern. När Löfven vidare uttrycker sin önskan om att varje ung människa ska känna hur det är att gå upp tidigt på morgonen, visar han att han är en obotlig romantiker som är fast i det förgångna.

Morgondagens ungdomsjobb kanske inte kommer att vara som Löfvens första erfarenheter av arbetsmarknaden?

Artikeln som gör anspråk på att rikta sig till svenska väljare är dessutom amerikansk i sin utformning. Den kan likställas vid de personliga åsiktsförklaringar som brukar författas av amerikanska presidentkandidater. Men USA är inte Sverige och vi ska inte heller ha det som i USA. I Sverige måste en potentiell statsminister säkra parlamentariskt stöd och så länge Löfvens vision inte är förankrad hos Vänster – eller Miljöpartiet kan den bara ses som en debattartikel bland andra.

Slutligen bör man fråga sig varför Stefan Löfven inte lever som han lär. I sin iver att kritisera Reinfeldt verkar han ha glömt att han själv bemött näringsminister Annie Lööfs inbjudan till landsbygdsdebatt med total tystnad.

Borde han inte föregå med gott exempel innan han kritiserar andra?

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Föregå med gott exempel, Löfven!

  1. Jag skulle gärna vilja se en debatt mellan Annie Lööf och någon av språkrören för miljöpartiet. Trots att försöker Centern profilerar sig som alliansen gröna röst.

    Det är naturligt att Löfvén vill debattera med Reinfeldt men kommer inte hända för Moderaterna har allting att förlora på det. Moderaterna är värdelösa när det gäller frågor som handlar om sjukvården och Reinfeldt vill hellre att KDs ledare skall svara för honom i de frågorna.

    Det är väljarna som rör sig mellan socialdemokraterna och moderaterna som kommer avgöra valet och det vore inte rättvist mot de runt 60 % av befolkningen som röstar M eller S att undvara dem den debatten.

    Det är inget problem med att folket som väljer sina representanter för deras kommuner och landsting, att de i majoritet skall bestämma hur valfriheten ser ut i skolan och omsorgen.

    Alternativet är att det skall styras över deras huvud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s