Merkels mirakel uppenbaras

Angela Merkel, Joachim SauerCDU ser nu ut att hamna någonstans runt 42 procent av rösterna, vilket är en kraftfull uppgång sedan valet 2009 med drygt åtta procent. Socialdemokraterna verkar göra sitt näst sämsta val någonsin med cirka 26 procent. Det sämsta valet var det förra valet, men förbättningen är endast 2,5 procent.

Riktigt illa ligger FDP – det parti som länge varit kungamakare i tysk politik – som nu verkar backa med över tio procent. Det verkar som om det liberala och företagarvänliga partiet inte klarar femprocentsspärren till förbundsdagen.

Även de gröna går bakåt och Die Linke – de gamla kommunisterna i ny kläder – håller sig på strax över åtta procent. Det är inte oväntat. Tysland har tappat humöret med de gröna sedan el- och uppvärmningspriserna stigit dramatiskt sedan beslutet om att lägga ner kärnkraften fattades. ”Energiwende” drabbar de gröna medan Angela Merkels kristdemokrater, som var regeringsparti när beslutet fattades, snarare tycks vinna trots den klyfta som uppstått i samhället och som numera kallas ”energifattigdomen”. Många har helt enkelt fått det mycket sämre efter den snabba omsvängningen i energipolitiken.

Detta om något visar att valet främst handlat om trovärdigt ledarskap och stabilitet. De gröna däremot, har fått känna av väljarnas vrede.

Det mest spännande just nu är om EU-skeptiska och invandringskritiska AfD – Alternative für Deutschland – ska komma in. Senaste prognosen låg partiet på 4,9 procent.

Valdeltagandet har ökat med cirka tre procent och hamnar i år på 73 procent av 61 miljoner röstberättigade tyskar.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s