Leva som man lär?

Folksam

I nuläget tycks det vara högsta mode bland en del vänsterdebattörer att klaga över vinster i välfärden. Det har till och med startats ett – förment opolitiskt – uppror mot att skolor och sjukhus skulle få gå med vinst. Men vid en närmare granskning visade sig upprorets initiativtagare ha så pass vänsterextrema åsikter att Socialdemokraterna under tidigare ledare som Ingvar Carlsson och Göran Persson – metaforiskt – inte skulle ha tagit i dem med tång.

Anledningen till att vinstkritik är på modet är att exempelvis friskolor till skillnad från kommunala skolor måste se till att intäkter matchar utgifter. Sålunda har friskoleföretag gått i konkurs när de inte visat sig ekonomiskt hållbara. Ett sådant var John Bauer – koncernen, JB, vars konkurs genererade vad man skulle kunna kalla skadeglädje bland valfrihetens belackare. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ägnade en stor del av sitt sommartal till att presentera Lex JB som är ett lagförslag vilket innebär att kommuner skulle kunna inlägga sitt veto mot nya skolor. Han refererade även till JB:s tidigare vd som ”den där moderaten”.

Vad Löfven och andra glömde nämna är att de flesta JB skolor idag har fått nya ägare och att ledningen gjorde allt som stod i dess makt makt för att undvika konkursen. Inom den privata sektorn finns nämligen inte lika många livlinor och resurser att ösa ur som det gör inom stat och kommun.

Nu har dessutom framkommit att arbetarrörelsens eget försäkringsbolag Folksam köpt in sig i en bank som också hade intressen i JB. Köpet har kunnat ske tack vare ett avancerat riskkapitalupplägg, och på direkta frågor kunde flera av Folksams styrelseledamöter inte ge något svar på hur det hade gått till.

Tyvärr är det inget nytt att Folksam inte lever som man lär. På 1980-talet myntade dåvarande LO-ordförande Stig Malm uttrycket ”finansvalpar” som ett nedvärderande uttryck för att beskriva dem som arbetade inom den nyligen avreglerade valuta – och börshandeln. När det senare visade sig att Folksam där Malm själv var styrelseordförande hade förlorat 276 miljoner på misslyckade spekulationer på penningmarknaden gjordes allt för att tysta ned historien.

Det är därför sorgligt att konstatera att man fortfarande inte har lärt sig att leva som man lär. Men det öppnar också för en fråga: Om Socialdemokraterna och LO:s eget försäkringsbolag tycker att det är okej med riskkapitalister kanske väljarna också kan få tycka det?

(David Lindén)    

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s