Demokraterna är också skyldiga

110217_clinton_gingrich_obama_boehner_ap_605

Av den svenska debatten om att USA:s federala budget har frusits framstår det som att situationen enbart kan skyllas på republikanerna, då de kontrollerar kongressen. Men att dra den slutsatsen är att frångå kritisk granskning, och – med hull och hår – köpa Obama-administrationens historieskrivning.

Tyvärr verkar det som om stora delar av svensk media har gjort detta.

En del journalister verkar inte förstå att USA är ett stort land med både republikanska, demokratiska och ”självständiga” väljare. Förvisso är många republikaner kritiska mot en stark stat, men den skepsisen delas även av demokrater och av de som inte bekänner sig till något av de två stora partierna.

Skepsisen mot staten är lätt att avfärda som ”amerikansk paranoia”, men många svenskar bör istället betänka sin egen – överdriva – tilltro till staten. I alla fall om man betänker vad hänt hos polismyndigheten i Skåne.

Även om man såsom undertecknad är hjärtligt trött på republikanerna, och i synnerhet på deras Tea Party-rörelse, bör man även betänka att Obama-administrationen inte har gjort något för att skära ned de skenande statliga utgifterna. Men presidenten tror att han kan kopiera sin demokratiske företrädare Bill Clinton, som 1996 vann en kamp mot dåvarande republikanske kongresstalmannen Newt Gingrich, som också temporärt frös budgeten i protest mot statliga utgifter.

Kritiken mot republikanerna är till stor del berättigad. Men det är inte kritiken mot amerikansk sjukvård. Ty faktum är att den håller en mycket hög klass när det gäller till exempelvis cancerbehandling. Men den är förstås för de som är försäkrade, och många av dem skulle förlora på att detta system förstatligades. Det är därför som republikanerna och främst senatorn Ted Cruz tror sig kunna vinna mot presidenten. Ty de är inte ”galna” som en del vill göra gällande.

Att Obama i sin tur väljer att konfrontera republikanerna handlar inte om idealism, utan om en ren politisk maktkamp och det är en konflikt som han troligtvis kommer att vinna.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s