Gärna in i Nato, men på den fronten avgörs inte slaget om KD:s framtid!

Svenska soldater får medalj för sina insatser i Afghanistan. Här stod svensk trupp under Natobefäl – utan att Sverige var medlem i Atlantpakten. foto scanpix

Svenska soldater för medalj för sina insatser i Afghanistan. Här står svensk trupp under Natobefäl – utan att Sverige är medlem i Atlantpakten.
foto scanpix

Under sitt riksting gjorde Kristdemokraterna en uppmärksammad omsvängning. Utifrån en position kring fyraprocentsspärren lät riksdagens minsta parti meddela världen och väljarna att man avser att utreda en svensk anslutning till Nato.

Är detta verkligen en valvinnare?

Nog för att det finns gott om militärer inom KD, åtminstone här i Borås. Men rimligtvis torde väl KD:s väg löpa rakare om den går via en uppgradering av familjepolitiken eller en fördjupad satsning på äldrevården. Men visst, kanske kan Natovägen ändå vara ett bra vägval – för Alliansen som helhet.

Ser man till KD:s svaga sida – förmågan att av egen kraft attrahera tillräckligt många väljare – kan en satsning på försvarspolitiken ursäktas om den leder till att (gamla) moderata väljare som prioriterar rikets försvar får ett alternativ att rösta på. Lyckas man med den manövern kan KD faktiskt bidra med något väsentligt till Alliansens framgångar nästa år, nämligen att förhindra att försvarsvänliga blå väljare gradvis förflyttar sig i riktning mot de falska locktoner som hörs från Sverigedemokraterna.

I en sådan jämförelse är KD en äkta försvarsvän. En röst på SD däremot, är en röst på intolerans och främlingsfientlighet och rakt inte på ett hållbart försvar av rikets gränser.

Gärna Natomedlemskap, och visst är det bra att KD har ändrat uppfattning i den frågan.

Men det är inte där som slaget om fyraprocentsspärren kommer att avgöras.

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s