Att gå från sagans värld till verkligheten – en fråga om att kunna välja rätt hotell

Cecilia Brækhus kan snart börja boxas hemma i Norge igen.  Foto Scanpix

Cecilia Brækhus kan snart börja boxas hemma i Norge igen.
Foto Scanpix

Den nya norska regeringen har i sina förhandlingar kommit fram till att det är bra politik att slå ett slag för proffsboxning. Därför har man kommit överens om att lagen som förbjuder vuxna människor att misshandla varandra mot pengar, ska göras om intet.

Den presskonferens som Høyres Erna Solberg och Fremskrittspartiets Siv Jensen nyss avslutade innehöll ett besked till Cecilia Brækhus, Norge främsta kvinnliga boxare, att hon nu kan slåss på hemmaplan.

I sin strävan att liberalisera det land som förre näringsminister Björn Rosengren kallade för den sista Sovjetstaten, har partierna också kommit överens om att det inte längre är staten som ska avgöra hur snöskoterkörning ska regleras och begränsas. Det blir istället en angelägenhet för kommunerna att fatta beslut och för staten att tala om hur besluten ska fattas, inte vad de ska innehålla.

Den som tycker att det är underligt att regeringen Solberg kallar till presskonferens för att berätta om sådant, som kanske inte riktigt har lika stort samhällsintresse som exempelvis invandring och oljeborrning, är nog inte ensam om det.

Regeringsförhandlingar pågår i den verkliga världen. Erna Solberg (H) och Siv Jensen (FRP) har valt Sundvolden Hotel som platsen för att komma överens. Hotellet blev känt för att ha tagit hand om de överlevande ungdomarna från Utøya sommaren 2011. Foto Scanpix

Regeringsförhandlingar pågår i den verkliga världen. Erna Solberg (H) och Siv Jensen (FRP) har valt Sundvolden Hotel som platsen för att komma överens. Hotellet blev känt för att ha tagit hand om de överlevande ungdomarna från Utøya sommaren 2011.
Foto Scanpix

Inte heller den mediala fascinationen kring var förhandlingarna äger rum är särskilt lättbegriplig. Men den kan vid en närmare blick säga en hel del. När den förra Stoltenbergregeringen förhandlade valde man att göra det i konferenscentret Soria Moria uppe på Holmenkollen i Oslo, vars namn är hämtat ur den norska sagans värld. Erna Solberg och SIv Jensen har lockats till en annan plats, nämligen Sundvolden Hotel vid Tyrifjorden.

Om namnet känns igen beror det på att det var hit som de överlevande från massmordet på Utøya 2011 fördes. Valet av plats för regeringsförhandlingarna ska, med Solbergs egna ord, vara ett sätt att visa sin och den tillträdande regeringens djupa respekt för de insatser som hotellets personal gjorde för unga drabbade.

Från sagans värld till den verkliga – det låter som en bra början.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s