Alliansen sammansvetsades av debatten

agenda_1031668c

Inför söndagskvällens möte i Agenda ville Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gardera sig mot frågor om vilken sorts regering som han skulle bilda vid en eventuell valseger 2014. Han gjorde detta genom att i Aftonbladet upprepa sitt mantra om att han skulle ge besked om regeringsfrågan ”i god tid” före valet. Men den taktiken visade sig inte hålla.

På det hela taget var det en för svenska mått mätt intensiv debatt. Det märktes att partiledarna ville ta vara på chansen att på bästa sändningstid marknadsföra de egna åsikterna och samtidigt gå i polemik med motståndarna.

Stefan Löfven försökte åter att kopiera retoriska grepp från den tidigare statsministern Göran Persson. Denna gång använde han Perssons taktik mot dåvarande moderatledaren Carl Bildt i valrörelsen 1998, där Persson berättade för Bildt vad det svenska klassamhället innebar i praktiken. Så Löfven deklarerade att han minsann ”hatade arbetslöshet” som en attack på statsministern Fredrik Reinfeldt. Men han glömde att Reinfeldt varit med länge i politiken och som svar replikerade statsministern att han ”hatade utanförskap”, då det var ett system där människor inte ens ”tilläts” att vara arbetslösa.

På det hela taget gjorde Löfven sämre ifrån sig än vad som var väntat. När folkpartiledaren Jan Björklund visade upp en debattartikel författad av chefen för hamburgerkedjan Max där Socialdemokraternas förslag om höjd arbetsgivaravgift för ungdomar dömdes ut, avspisades detta som något som kom från ”dom där hamburgeföretagen”.

Reinfeldt påpekade också att de rödgröna åter försökte torgföra myten om att alla skattesänkningar gick till dem som tjänar mest. Dessutom framstod oppositionen som mer splittrad än tidigare då den presumtive regeringsbildaren förnekade att han ens sagt att han skulle ge besked om regeringsfrågan ”i god tid” före valet.

Om man ska utse en förlorare i debatten så var det Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, ty detta var en sammandrabbning mellan två regeringsalternativ. Men ingen vinner förnyat förtroende på gamla meriter. Fast just i Agenda kan Alliansen koras som vinnare och det var ett sevärt offentligt samtal. En debatt med poänger, men fortfarande återstår många frågor som väljarna har rätt att få svar på före valet nästa år.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s