Dags för ett vuxet förhållande till internet?

iPad4-HandsOn2-02-580-100

Det är mer än tjugo år sedan den borgerliga regeringen under Carl Bildts ledning satte som mål att Sverige skulle bli en ”internet-nation”. Då var det många som skrattade och många minns säkert den socialdemokratiska kommunikationsministern Ines Uusmans ord om att internet bara vara ”en modefluga”. Det var en skepsis som senare ersattes av en – också den oberättigad – eufori under IT-yran i slutet av 1990-talet.

Idag har både internetkramarna och skeptikerna motbevisats. Det var ingen modefluga och det skapades ingen ny värld med bättre möjligheter för alla. Men det är ett etablerat faktum att tillgången till bättre internet och smartare teknologi har förändrat svenskarnas läsvanor. Detta visar en undersökning från Statens Medieråd som har kartlagt hur barn och ungdomar använder internet.

Enligt undersökningen använder inte ungdomar sin dator eller smartphone enkom för att kommunicera med vänner eller att spela spel. Man läser också nyheter och försöker följa vad som händer i världen. Detta har resulterat i att ungdomar är förvånansvärt allmänorienterade och – som rapporten noterar – att man inte blir ledsen, utan arg när man hör om tragiska nyheter såsom den förlista flyktingbåten utanför Italien.

Att man blir arg över vad man uppfattar som en orättvisa bör tolkas som en signal om att ”dagens ungdom” också har politiska åsikter. Men deras engagemang har äldre generationer tyvärr inte lyckats fånga upp. Ty man tror fortfarande att ungdomar mest ”spelar spel” framför datorn och pratar med kompisar ”i telefonen”. En förlegad syn som härstammar från 1980-talet och bottnar i att man inte tror att det åstadkomma något vettigt om man – bokstavligen – mestadels sitter framför en dator.

Internet har funnits så pass länge att det nu finns vuxna som växt upp med tekniken. Detta framkommer i en mätning från OECD där Sverige är i topp när det gäller att lösa problem med hjälp av datorer och detta gäller främst ungdomar mellan 16 och 24 år.

Lite provokativt kunde man därför säga att det är dags för vuxenvärlden att inse att ungdomars teknikkunnande är något man borde ta tillvara och inte fördöma.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s