Ebba Witt Brattström bjöd på sanningar om feminism

sveriges_kvinnolobby_klippakuken_02_2013-09-14-135203

I gårdagens SVT program Min Sanning intervjuades litteraturvetaren, debattören och feministen Ebba Witt Brattström. Hennes engagemang började på 1970-talet i Grupp 8, fortsatte med nätverket Rödstrumporna – vilka bidrog till att Ingvar Carlsson 1994 bildade världens första jämställda regering – och hon var även en av grundarna till Feministiskt Initiativ.

Anledningen till att hon idag inte längre är engagerad inom just denna gren av den feministiska rörelsen, kan tjäna som en sjukdomsdiagnos över varför dagens feminister har svårt att uppnå samma resultat som sina föregångare. Det finns idag en konfrontativ feminism som kretsar kring det egna ”jaget”, för att använda Brattströms egen beskrivning. Istället för att arbeta och argumentera för reformer som skulle kunna påverka alla, har man valt att fokusera på små symbolfrågor som ordet ”hen”. Ett ord som på sikt ska avskaffa kvinnokönet inom språket. Men att länder såsom Finland, där man redan har könsneutrala pronomen, är betydligt mindre jämställda än Sverige tycks inte bekomma dess förespråkare.

Det faktum att man ignorerar tillgänglig information kan ses som ett tecken på att dagens ”feministiska rörelse” till den grad har ignorerat sin historia att de numera tycks sakna intellektuell resonemangsförmåga. Ovanstående bild som är hämtad från paraplyorganisationen Kvinnolobbyns Instagramkonto och som först uppmärksammades av en annan bloggare kan tjäna som ett exempel på detta. Förvisso kommer bilden från en kampanj där läsarna får ladda upp sina egna bilder så Kvinnolobbyn kan inte lastas helt och hållet. Men det är dock talande att ett budskap som att ”klippa kuken” ses som rumsrent i dagens jämställdhetsdebatt.

Lika möjligheter och livschanser är inte ett renodlat vänsterprojekt, vilket Brattström också påpekade. I sina memoarer Så blev det: en memoar (Ekerlids) beskriver exempelvis förre folkpartiledaren Ola Ullsten hur kampen mot sambeskattningen var tvungen att föras mot bland annat den dåvarande socialdemokratiske finansministern Gunnar Sträng.

Det är också talande att många av dagens feminister avfärdar Brattström som ”vit heterosexuell kvinna”. Om de dock tog sig tid att läsa böcker skulle de inse att Brattström är så mycket mer än hudfärg och läggning.

Hon är en intellektuell av europeiskt snitt och vi skulle må bra av att ha fler som henne i den torftiga svenska debatten.

(David Lindén)

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Ebba Witt Brattström bjöd på sanningar om feminism

  1. Pingback: Penetrationsnormen gör kvinnor lyckliga! | WTF?

  2. Jag såg också Min Sanning med Ebba Witt Brattström av ren nyfikenhet och intresse. Min uppfattning är att den feminism som Brattsttröm bitvis ger en bild av är den typ som även våra mödrar och mormödrar skulle kunna stå på barrikaden för. Sedan tror jag att med tanke på hennes och hennes föräldrars livserfarenheter är det stört omöjligt för Brattström att se världen genom marxistiskt ideologiskt färgade glasögon vilket gör henne omöjlig i de flesta radikalfeministers sällskap.

  3. Pingback: Belinda Olsson vågade problematisera | Ledarbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s