Moderaterna och massflykten

15 av de 107  moderata riksdagsledamöterna har bestämt sig för att inte kandidera i nästa val. I Expressen rubriceras nyheten som ”Massflykten från Moderaterna”.

Det är förstås en rubrik som passar bra in i bilden som getts de senaste dagarna i Dagens Industri om missnöje med partisekreteraren, om ”haveri i Moderaterna” och ”massiva avhopp” .

Men förutom att det  inte rör sig om särskilt stor andel måste man göra skillnad på vad som faktiskt är ett ”avhopp” och vad som är ett beslut att inte kandidera för en period till. 

I Sverige väljer vi riksdagsledamöter på fyra år. Den som lämnar under mandatperioder gör sig skyldig till ”avhopp,” den som avstår från att ställa upp till nästa mandatperiod gör det inte.

Dessutom, är det något som efterfrågats de senaste åren är det väl snarare personer som inte klamrar sig fast vid sina politiska uppdrag, utan går in i politiken en eller ett par mandatperioder och sedan gör något annat. 

En av dem som nu finns med i hopen som anklagas för ”massflykt” är förresten Cristina Husmark Pehrsson, tidigare socialförsäkringsminister. Hon säger till Expressen:

”Vid nästa val är jag 67,5 år och har suttit i riksdagen i 12 år och i regeringen i fyra år.

”Vad hade hänt om meddelat att hon vill sitta kvar i riksdagen? Rubriker om hur pensionärerna tar över i Moderaterna?

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s