Sjöstedt: dags att spola Dinamarca

rossana

En gång i tiden beskrev Olof Palme Moderaterna som ”en liten sekt på högerkanten”. Det var en passande beskrivning på 1960-talets Högerparti, vilket tio år senare under Gösta Bohmans ledning kom att ikläda sig borgerlighetens ledartröja.

Idag har Moderaterna möjligheten att bli det nya statsbärande partiet, och det är istället Socialdemokraterna som kanske måste regera med Vänsterpartiet, av många – rätteligen – uppfattat som ”en liten sekt på vänsterkanten”.

Det har den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt förstått. Om Vänsterpartiet ska ingå i en rödgrön regering måste man ses som rumsrent, men om man hamnar i regeringsställning kan det mycket väl bli så att man går samma öde till mötes som sitt norska systerparti. Det är en svår balansgång och under de i helgen avhållna Vänsterdagarna i Malmö gjorde Sjöstedt klart att partiledningens fokus kommer att vara att få igenom sin egen politik, och inte att få ministerposter.

Han gjorde också klart att man inte kommer att driva kravet på avskaffade betyg under nästa mandatperiod. Det är ett steg i rätt riktning om man vill attrahera nya väljare. I ett samhälle med klassresor, måste det finnas kvitto på kunskap och de som är i störst behov av synbara kvitton är de som kommer från hem utan studievana. Dessutom gjorde Sjöstedt klart att Vänsterpartiet aldrig har velat avskaffa läxor och att man istället föreslog att alla barn ska få tillgång till läxhjälp i skolan.

På det hela taget höll Sjöstedt ett berömvärt tal. Det är nämligen bra att väljarna får reda på att Vänsterpartiets partiledare inte vill avskaffa läxor och är av den åsikten att kunskapsinhämtning måste följas upp och övervakas, och att betyg är ett lämpligt sätt att göra detta.

Men partiets problem är inte dess partiledare, utan de företrädare som inte delar visionen om att göra partiet acceptabelt.

Den tidigare partiledarkandidaten Rosanna Dinamarca är ett exempel på vad man kan kalla för partiets ”kunskapsförnekare”. Hon har tidigare gjort sig känd för att inte betala den ålagda partiskatten och för att i en debattartikel anklaga utbildningsminister Jan Björklund för att ”skuldbelägga kommunismen”.  Björklund ansåg nämligen att man i skolans historieundervisning också borde undervisa om Sovjetunionen. I sin artikel ställer hon den retoriska frågan: ”Varför inte tvinga historielärarna att undervisa om korstågen?”

Det hade varit en relevant fråga om det inte varit så att korstågen ligger under avsnittet medeltiden, som redan finns i läroplanen. Men det hade inte Dinamarca brytt sig om att kolla upp eftersom det inte passade hennes syfte. Hon tillhör nämligen den falangen inom Vänsterpartiet som är i konflikt med historien, då kommunismen är en ideologi – som kanske är god i teorin – men som i praktiken alltid har resulterat i ond bråd död.

Sjöstedt förstår detta, och om han vill göra Vänsterpartiet acceptabelt bör han rensa ut den bunkerfalang som vägrar inse historiska fakta.

(David Lindén)

Annonser

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Sjöstedt: dags att spola Dinamarca

 1. Björn Lundell

  Med tanke på hur ofta högerpartier (i Norge och Danmark) brukar kallas ”högerpopulistiska i svenska media, är det gåtfullt att man inte kallar vänsterpartiet i Sverige för ”vänsterpopulistiskt” med tanke på det röststarka bunkergäng som finns inom det partiet.

 2. hahaha spelar hon dum el. är hon verkligen dum?
  hon är nog den sjukaste på denna jord.. i liknelse pinochet 🙂

 3. Rudolf K

  ”Hon tillhör nämligen den falangen inom Vänsterpartiet som är i konflikt med historien, då kommunismen är en ideologi – som kanske är god i teorin – men som i praktiken alltid har resulterat i ond bråd död.”

  Är trött på den här sortens argument. Kommunism och socialism är INTE god i teorin. Den ger ett obefintligt skydd för äganderätten och är extremt kollektivistisk och totalitär – vilket man kan räkna ut redan genom att läsa teorin kommer resultera i övergrepp mot människor. Vänstern hyser också en uppenbar intolerans mot oliktänkande, som står i vägen för deras förment ”goda” syften och därför kan offras på vägen mot målet, vilket man också ser redan i marxistisk teori.

  Att den sen också resulterar i ett fattigare samhälle vet man om man kan ens det grundläggande om människor, så som att vi svarar på incitament (innovationer och hårt arbete lönar sig inte i ett socialist/kommunistsystem. Det finns heller ingen morot när det saknas konkurrens och möjligheter att få göra vinster).

  Björn,

  All vänsterpolitik är väl populistisk egentligen? 🙂 Beror i o f s på hur man definierar populism. Det som talar emot är att vänstern är mer ideologiska än man förknippar med populister.

  Deras ”förbjuda vinster i välfärden utan att minska valfriheten” är definitivt ett utslag av populism dock. Det finns många sätt att plocka pengar ur ett bolag utan att redovisa vinst. Skall man förbjuda vinster i välfärden så måste man förbjuda privata vårdgivare (göra all vård offentligt driven) alternativt skapa en ny bolagsform som företagen måste lyda under där politiker har en oerhört stark insyn i företagen och detaljstyr alla deras beslut. Vänstern erkänner inte att så är fallet dock utan rider bara på det missnöje hos pöbeln som existerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s