En dålig JK-anmälan är tyvärr också en anmälan

hanne_kjoller-400x266Det fortsätter att storma kring DN:s ledarskribent Hanne Kjöllers bok En halv sanning är också en lögn (Brombergs). Vad som från början uppfattades som ett enkelt tolkningsfel, vill nu Kjöllers belackare göra till en av de största smutsskandalerna i svensk historia och ta som ett kvitto på att man inte bör läsa boken överhuvud taget. Nu har dessutom den krögare som i boken felaktigt utpekades som bostads – och inte hyresrättsinnehavare anmält Kjöller till justitiekanslern (JK).

I sin anmälan hävdar kändiskrögaren – som inte kommer att nämnas vid sitt riktiga namn då han i sin anmälan menade att det var ”lätt” att identifiera honom i Kjöllers bok – att hans privatliv har förstörts och att hans vänner ”misstror honom”. Det kan mycket väl vara så, men författaren och förlaget har redan bett om ursäkt för detta.

Under sin långa karriär har kändiskrögaren dessutom gjort sitt bästa för att inte vara anonym. Kjöller hittade honom i ett bostadsreportage i DN, söker man på en legendarisk Stockholmsnattklubb får man veta att han började sin karriär som smörgåsnisse i dess kök och efter att han fick cancerbeskedet har han varit en flitig debattör i bland annat Aftonbladet. Men det ursäktar självklart inte Kjöllers faktafel och hon har också upprepade gånger bett om ursäkt för detta. Förlaget har också lagt in rättelseblad i alla böcker och felet är rättat i nästa upplaga.

Kändiskrögaren skrev själv på sin blogg att den ursäkten accepterades. Så man kan undra varför han väljer att anmäla boken? Är det för att få publicitet eller är det hämndbegär? I vart fall är det inte klädsamt att först acceptera ursäkten och sen göra gällande att man inte har gjort detta.

Hanne Kjöller är en duktig och kontroversiell skribent. Hon lyckas många gånger punktera en gängse uppfattning och hon har därmed upprört dem som tjänar på en redan etablerad sanning. När Jonas Gardell skrev sitt hyllade epos Torka aldrig tårar utan handskar påpekade Kjöller det fullt korrekta i att man använder skyddsutrustning när man har att göra med en sjukdom som man inte vet hur den smittar. Men man torkade fortfarande tårar, även om man gör det med handskar, och detta fick Gardell att attackera henne under stora delar av den föreläsning som han höll när han promoverades till hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Att hon upprör folk är fullt förståeligt och det är också förståeligt att hon medger när hon har fel. Ty alla begår misstag och så även i böcker. Men alla de som nu vill att hon ska löpa gatlopp i media bör hädanefter se till att deras framtida alster – för alltid – är fläckfria, då de själva har satt sin egen standard.

Slutligen bör också kändiskrögaren tänka igenom varför han först accepterade en ursäkt och sedan valde att anmäla boken.

För det är verkligen bortom all anständighet.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “En dålig JK-anmälan är tyvärr också en anmälan

  1. Marianne

    Det är kanske en halv sanning att rätten att bo i en hyresrätt är en
    bostadsrätt. Men ingen lögn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s