Tal för framtiden

Fredrik Reinfeldt talar på Moderaternas arbetsstämma i Norrköping.  Foto Scanpix

Fredrik Reinfeldt talar på Moderaternas arbetsstämma i Norrköping.
Foto Scanpix

Nej, Fredrik Reinfeldt är inte trött och uppgiven inför framtiden. Var det något som framgick tydligt av det tal som inledde Moderaternas partistämma i Norrköping så var det snarare att moderatledaren är beredd att ta sig an uppgiften att fortsätta bygga Sverige med entusiasm men också med allvar.

Reinfeldts tal blev något av en historielektion, han ville ge perspektiv på hur dagens Sverige kunnat bli så starkt och började i vikten av  fred istället för krig, ett tillstånd som Sverige nu har haft förmånen att leva i under nästan 200 år.

Moderaterna har ju tidigare, inte minst när partisekreteraren hette Sofia Arkelsten, anklagats för att ha på ett närmast löjeväckande sätt berömt sig av att ha initierat nästan alla de reformer som byggt Sverige starkt, men den fällan gick inte Reinfeldt i. Tvärtom berömde han Socialdemokraterna för att de bidragit till pusselbiten jämlikhet, strävan att den växande rikedomen skulle komma fler till del.

Det fanns säkert ombud som muttrade om att det var onödigt generöst. Just partistämmor brukar sällan vara arenor där motståndare får beröm, men att låta bli att visa uppskattning för goda politiska idéer bara för att de kommer från fel håll är bara fånigt.

Dessutom gjorde det välförtjänta berömmet för S i den frågan det lättare för Reinfeldt att på allvar ta i mot  det ”galna kvartsseklet”, när de röda fanorna motade bort arbetslinjen och vände utvecklingen åt helt fel håll.

När Reinfeldt vände blicken framåt pekade han på tre pusselbitar. För det första ordning och reda i de offentliga finanserna, för det andra arbetslinjen och för det tredje ett nytt kunskapsuppdrag.

De moderater som i media klagat över bristande förnyelse och hoppats på nya spännande upplägg och oväntade idéer kanske inte hoppade till förvåning,  Reinfeldt har talat om de här pusselbitarna förut.

Men det gör dem inte mindre viktiga, varken som delar i ett moderat upplägg inför valet eller som viktiga delar i vad som behövs om Sverige ska stå fortsatt starkt.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s