Politikers sociala medier: en gräns mellan personligt och privat

filippa2Ingen kan idag undgå att många politiker och makthavare använder sociala medier. Om man använder microbloggen Twitter kan man exempelvis följa utrikesminister Carl Bildt som på 140 tecken skriver om allt mellan sin favoritbokhandel i London till hur orolig han är över Egypten. Följer man Bildt noterar man också att han tycker om att munhuggas med sina politiska motståndare, och att han svarar också de som inte har en folkvald position, och kan kallas vanliga medborgare.

Många skulle kalla Bildt för arrogant och hävda att han använder sociala medier som ett sätt att slippa kommunicera med journalister på ett traditionellt sätt. På grund av Twitter kan han kommunicera på egna villkor. Andra skulle däremot säga att han som politiker är väldigt öppen, då han var först i Sverige att i stor skala kommunicera via email med de som ville.

Faktum är att han en lysande politisk kommunikatör då han ofta är personlig, men nästan aldrig privat. På hans blogg och via Twitter kan han läsa om vad han tycker om dagspolitiken, men blir han någonsin privat handlar det om böcker eller nekrologer över vänner och motståndare där han erkänner att de oavsett dagspolitiken alltid hade stora kvalitéer, som i fallet med den tidigare socialdemokratiske utrikesministern Sten Andersson.

Politiker som använder öppna versioner av Facebook, Instagram eller Twitter tenderar att få många följare. Därför bör de förstå att alla dem kanske inte följer dem för att spana in deras sommarhus, barnens examensfest eller det vackra vädret som förevigades under lunchpromenaden. Det kan till och med vara så att dem som följer sagda politiker gör det för att enkom polemisera.

En politiker som har ett populärt konto på Instragram, en blogg där man laddar upp bilder, är Stockholms landstingsråd Filippa Reinfeldt. Den bloggen är en kombination av personligt och privat, vilket har fått Reinfeldt att blockera en följare som nu har anmält ärendet till Justitieombudsmannen (JO). Följaren som försäkrar att han inte ägnade sig åt ”internethat” menade att Reinfeldts Instagramkonto har uppdaterats på arbetstid, innehåller politiska ställningstagande och därför borde ses som en del i hennes arbetsbeskrivning.

Oavsett hur JO kommer att behandla ärendet är det bra att uppmärksammas då det är många som borde inse att det borde finnas en gräns mellan privat och personligt i sociala medier. En gräns som inte bara gäller våra folkvalda.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s