En politisk toalettpaus

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Idag hängde det på en enda röst.

De rödgröna hade i samarbete med Sverigedemokraterna bestämt sig för att ge regeringen en ”läxa i parlamentarism”, vilket andra såg som att fälla en del av regeringens budget och därmed äventyra det finanspolitiska ramverket som stipulerar att budgeten ska behandlas i sin helhet. Vad som är värt att notera är att Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson, som under sin tid på Finansdepartementet var med och drev igenom detta ramverk, nu tyckte det var fullt rimligt att äventyra framtida budgetsamarbete – enkom för att tillsammans med sin partiledare få tillfälle att politiskt posera.

En gång i tiden brukade Socialdemokraterna vara ett parti som menade att politik var på allvar och som därför värdesatte ordning och reda i de statliga finanserna. Men i nuläget behöver Stefan Löfven och Magdalena Andersson samarbeta med andra, mindre seriösa partier, och det var just ett av dessa som visade sig vara den svaga länken i den rödgröna beslutskedjan. En vänsterpartistisk ledamot såg sig nödgad att gå på toaletten och missade därför omröstningen.

Detta kan tyckas komiskt och många alliansanhängare har redan skämtat om toaletter, politik och oförmågan att vinna även när man har en majoritet. Men om man bortser från det uppenbart komiska illustrerar dagens händelse ett riktigt problem. Socialdemokraternas tilltänkta regeringspartner Vänsterpartiet har som affärsidé att inte ta politik på allvar, och i händelse av en rödgrön koalitionsregering kan vi nog förvänta oss fler utslag av politisk nyckfullhet. Och då kommer det inte att bara handla om missade voteringar.

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “En politisk toalettpaus

  1. Jag tycker att det är hedervärt av dem. De vet ju att regeringspartierna har tillsammans har fått en majoritet av rösterna i det senaste valet och att det bara är en parlamentarisk kuriositet som har gjort att de inte också har majoritet i kammaren. Mer sånt, säger jag!

  2. Siegfrid Olsson

    Hur räknar Joakim när han får det till en majoritet av rösterna i senaste valet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s