En förklaring för mycket

Vad som förmodligen är årets politiska västgötaklimax inträffade som bekant i riksdagen i torsdag, nämligen Den Stora Voteringsmissen.

Nu är det inte särskilt unikt att det inträffar både utkvittningsmissar och toalettbesök när det väl ringer till omröstning, och inte sällan finns det taktiska val och strategiska bedömningar bakom alla dessa dörrar som plötsligt går i baklås och ledamöter som råkar somna på rummet. Västgötaklimax var det likafullt, då det var ett snopet slut på vad som bara dagen innan ledde fram till en av de mer smutsiga debatter som förts i kammaren på länge.

Är det någon läxa som återkommande ges i livets hårda skola så är det den som handlar om att det ibland är bäst att inte försöka förklara så mycket. Nu för tiden går socialdemokrater sällan i den skolan, utan får sin indoktrinering på Bommersvik och liknande anstalter. Då blir det också många gånger fel på ett närmast juholtskt sätt.

Som idag när partiets pressavdelning i riksdagen (man har flera) ansåg det vara viktigt att gå ut med en förklaring till varför gruppledaren Mikael Dambergs missade att vara närvarande vid den omröstning då den samlade oppositionen i ett slag skulle rädda välfärden, minska klyftorna och göra ett kallt land varmare – genom att via ett utskottsinitiativ uppmana regeringen att dra tillbaka förslaget om höjd brytpunkt för statsskatt.

Varför kom inte Damberg? Varför röstade inte hans partikamrat Carina Hägg? Vad var det som hände?

Voteringssignalen var avstängd. Det hade den visserligen varit se senaste sju-åtta åren på den plats där Damberg och Hägg hellre valde att befinna sig, i riksdagens vackra andrakammarsal under ett möte med något som kallas ”Progressive Alliance”. Däremot blinkar en röd lampa med ett uppfordrande sken. Och om det nu var så att Damberg hade glömt bort vad det röda skenet betydde så borde han nog ändå ha reagerat med ryggraden. Det är en gammal och väl inarbetad ordning i riksdagen att det är votering på torsdagseftermiddagarna när klockan slår fyra.

Frågan är oundviklig: Var det bara slarv eller var det Dambergs samvete som sade honom att det kanske inte var så snyggt att på detta sätt flagrant bryta mot riksdagens budgetregler, och dessutom osmakligt att göra så i samarbete med Sverigedemokraterna?

Oavsett vilket, årets västgötaklimax blev det.

(Mikael Hermansson)

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s