Varning för godhetspopulism

Harvard

(Foto: Forbes.com)

Alla vettiga människor torde vara eniga om att det är viktigt att arbetsföra individer får ett arbete. Ty då kan man bidra till samhällsekonomin, och inte minst för utlandsfödda är det ett effektivt sätt att integreras i samhället. Det är därför sorgligt att konstatera att OECD har slagit fast att Sverige har en bottennotering bland världens rika länder när det gäller att anställa människor med utländska kvalifikationer. Det är alltså ingen myt att ingenjörer kör taxi.

En del likt GT:s chefredaktör Frida Boisen i dagens Expressen, menar dock att detta är ett tydligt tecken på att ”Sverige är ett rasistiskt land” och det är ”dags för oss att bli färgblinda på riktigt”. Förvisso bra mål att sträva efter, men hennes generalisering visar att hon har missförstått begreppet rasism, och inte har satt sig in i rapporten.

Det finns inget fog för att kalla Sverige för ett rasistiskt land, av den enkla anledningen att begreppet inte går att definiera. I modern tid har det visserligen existerat länder med rasistiskt lagstiftning, såsom Apartheidregimens Sydafrika och USA innan 1968. Men dessa går knappast att likna vid Sverige då man i lag diskriminerade medborgare baserat på deras hudfärg, vilket vi aldrig har gjort. Det verkar också som om svenska arbetsgivares tendens att undvika utländska utbildningar beror på annat än hudfärg, såsom kultur och okunnighet, vilket bland annat tankesmedjan Migro skildrat i sin rapport En Arbetsmarknad för Alla.

Forskaren Jan Karlsson som är knuten till Linnéuniversitet menar att det i beteendet även finns gradskillnader och påpekar att utländska humanister har lättare att få jobb än utländska statsvetare. Ett påstående som är fullt troligt då statsvetarutbildningar ofta är så pass nationellt utformade att en ”politics” examen skiljer sig mellan kulturellt närbesläktade länder, likt USA och Storbritannien.

De som vill se renodlad rasism på den svenska arbetsmarknaden ignorerar dessutom att vi har regler som premierar exempelvis arbetslivserfarenhet. Rent krasst kan man säga att det är lättare att kolla upp en sökandes referenser, om dessa är baserade i Göteborg än vad det är att ringa dem som befinner sig i Libanon.

Slutligen bör påpekas att svenskarna idag är betydligt mer positivt inställda till människor från andra länder än tidigare som en relativt färsk SIFO-undersökning visar. Orsaken är troligtvis globaliseringen. Men självklart finns det rasism. Att dock häva ur sig att Sverige är ett rasistiskt är precis lika farligt som att påstå att ”alla invandrare stjäl”.

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Varning för godhetspopulism

  1. Björn Lundell

    ”Godhetspopulism” var ett nytt och välfunnet begrepp, som passar väl in på den svenska samhällsdebatten , som just domineras av godhetspopulister. I SvD skriver prof. Per Bauhn ett inlägg som visar hur långt det gått när praktiskt taget all kritisk hållning till det som kallas ”strukturell rasism” är omöjlig om man inte vill bli kallad rasist.

  2. Tack för kommentaren. Ibland hittar man rätt i språket, och Prof. Bauhn är en mycket klok filosof/ David Lindén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s