En valrörelse för vuxna?

999381_10100785987508768_18874122_n

Det svenska valsystemet tillåter sällan att riktigt färgstarka och självständiga kandidater väljs in i riksdagen, till skillnad från exempelvis det brittiska underhuset där parlamentsledamöter sitter på ett individuellt mandat. Det är därför välkommet att det ändå finns svenska politiker som vågar sticka ut, eftersom dessa tack vare sin debattvilja och kämpaglöd gör den politiska debatten mer spännande.

Tyvärr kan det också hända att färgstarka politiker bidrar till att debatten går över styr och att samtalstonen blir lidande, istället för mer livlig.

I samband med att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven besökte Sydkorea och den demilitariserade zonen, som gränsar till diktaturen i Nord, insinuerade den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman att Löfven hade rest till Nordkorea ”medan utrikesminister Bildt hjälper människor att komma undan socialistiskt förtryck”. Förvisso är det sant att Carl Bildt engagerade sig helhjärtat i kampen mot Sovjetunionen och för de baltiska folkens frihet, men att insinuera att Löfven har en fäbless för kommunism är rent ut sagt ovärdigt.

Lars Beckman är en orädd riksdagsledamot som förtjänar beröm då han har starka åsikter och vågar debattera dessa. På många sätt är han en inspiration för de övriga i den moderata riksdagsgruppen, vilka av den tidigare ledamoten Ann-Marie Pålsson beskrivits som Knapptryckarkompaniet (Atlantis, 2011). Denna gång insåg Beckman troligtvis att han också gått över gränsen. Som svar på mångas berättigade förundran över hans insinuation om Nordkorea, replikerade han retoriskt att man skulle hitta ett uttalande där Löfven tagit ställning ”mot kommunismen”, likt Carl Bildt.

Att hitta ett sådant uttalande kunde ha varit en utmaning då Löfven inte befann sig i toppolitiken under kalla kriget. Men det visade sig inte vara omöjligt. Hans fackförbund IF Metall har länge engagerat sig för en fri fackföreningsrörelse i Vitryssland. Ett land som styrs av den kommunistiske diktatorn Alexander Lukasjenko. Löfven besökte själv landet 2007 och slog därefter fast på IF Metalls hemsida att det är ”viktigt att vi fortsätter att stödja de oberoende fack som vågar verka i Vitryssland”.

Ett klart ställningstagande mot socialistiskt förtryck och hela diskussionen kan tjäna som ett exempel på behovet av att bedriva 2014 års valrörelse som vuxna människor. Ty ingen tjänar på att man vägrar skaka hand med sina motståndare, insinuerar om dem och sprider direkta lögner. Detta gäller både för de rödgrönas och för Alliansens företrädare.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s