Makten framför allt: Löfven i Agenda

Det blev inte som Stefan Löfven hade tänkt sig. Under helgen har hans DN-debattutspel debatterats till den grad att han i kväll ansåg sig tvungen att förklara sig i en intervju i SVT:s Agenda. Men det blev inte en förklaring, utan snarare en bortförklaring som var intressant att bevittna och som lämnade tittarna med tre slutsatser.

Först och främst står det klart att Socialdemokraterna inte har förändrats. Många tolkade fredagens DN-artikel som ett tecken på att partiet nu insett att de bästa majoritetsregeringarna faktiskt sker i koalition och på lika villkor. Alla partier kan då få privilegiet att ta ansvar för den förda politiken. Men att gå så pass långt ville inte Löfven. Ty redan i början av intervjun gjorde han klart att ”samarbete kan ske på många olika sätt, det behöver nödvändigtvis inte vara att man sitter i regering”. En mening som torde vara musik för Jan Björklund och Annie Lööf.

Dagens Folk – och Centerpartister kommer nämligen inte finna sig i att vara enbart vara stödpartier som på 1980 – 90-talet, eftersom de vet att inget parti har tjänat på att i riksdagen agera voteringskompani åt Socialdemokraterna. Det är också ett tecken på att Löfven tillhör de gamla inom (S) som är av den åsikten att makten bör reserveras för dem själva.

Det som också framkom är att Socialdemokraterna inte vill ha med Vänsterpartiet i en formell koalition. En strategi som bör välkomnas då inget av riksdagens extremistpartier kommer att få ministerposter. Så man kan bara hoppas på att Löfven tänker hålla det löftet.

Slutligen framkom det att Löfven inte har koll på den moderna historieskrivningen. Alliansen hade inte långa och slitsamma regeringsförhandlingar efter valet 2006 och 2010. De var korta och avhandlade mestadels formalia. Man lyckades undvika att upprepa tidigare huggsexor genom att innan valrörelserna komma överens om politiken. Ett framgångsrecept som socialdemokraterna också skulle kunna pröva. Om de hade tilltänkta kollationsvänner.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Makten framför allt: Löfven i Agenda

  1. Pingback: Tio månader till med Regeringen Reinfeldt ?? | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s