Borgströms lagbyte mindre skandal än Svenska Fotbollsförbundets

Det är skillnad på orättvisa och orättvisa. Det går inte att jämföra ett Saudiarabien där endast män får köra bil med ett Sverige, där bara den man som spelat flest landskamper, får en bil.

Men när Svenska Fotbollsförbundet i samarbete med en av sponsorerna väljer att belöna Anders Svensson för hans 146 landskamper med ett sprillans nytt vrålåk, samtidigt som Therese Sjögran med 182 landskamper blir lottlös, är det så urbota dumt och dåligt att man undrar på vilken planet Fotbollsförbundet spelar egentligen.

Dessutom gör man det i direktsändning mitt framför hela svenska folket. (Eller nåja, en del valde nog Vetenskapens Värld eller Sommarpratarna i SVT istället. Grattis till er, ni missade verkligen inget viktigt!).

Reaktionerna fortsatte förstås långt efter sändningen. Många twittrade ut sin besvikelse, och inte bara fotbollskunniga. Lars Ohly (V) sammanfattade: ”Fotbollsförbundet är verkligen mästare i att klanta till det”.

Nu är ju inte Lars Ohly alldeles felfri när det kommer till fotboll, kanske man vågar påminna om. Just ”klanta till det” är i själva verket en beskrivning som ligger nära till hands för den som minns den förre vänsterledarens sätt att berätta om när han spelade med Nacka Skoglund (vilket han alltså aldrig gjorde, han bara fabulerade).

Men det är svårt när politiker ska in och tycka till om fotboll. Fråga bara Ohlys nya partivän Claes Borgström. Den tidigare jämställdhetsombudsmannen har nu lämnat Socialdemokraterna eftersom han anser att ”S har helt tappat i jämställdhetsfrågan”.

Senast som Borgström, veterligen, röt till om fotboll var när han inför VM i Tyskland 2006 uppmanade till bojkott för att den vägen protestera mot den tyska prostitutionen. Det blev ingen bojkott, vilket var bra. Prostitution är en avskyvärd företeelse och måste bekämpas – men det hade näppeligen hjälpt om Sverige avstått VM.

Ett ställe där man begrep detta var det parti vars verkställande utskott i ett uttalande slog fast; ”Det är inte fotbollen som är problemet med VM i Tyskland utan den planerade bordellverksamheten som är direkt kopplad till VM. Det är den som ska bojkottas”.

Just det, det var alltså Borgströms nya parti, Vänsterpartiet, som uttryckte sin syn i den debatt som uppstod efter Borgströms utspel.

Nu är ju detta överspelat, så just den olika synen på fotbollsbojkotter är säkert inget hinder när Borgström ska göra karriär på Vänsterpartiets mittfält. (därtill visade det, glädjande nog, att prostitutionen i Tyskland inte ökade utan minskade under den tid som fotbolls-VM pågick).

(Katarina Larsson)

 

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s