Två boktips till Politism

blatte
Det var många som välkomnade att Aftonbladet och LO förra sommaren lanserade opinionssidan Politism. Vänsteranhängare såg det som ett försök att ge den borgerliga dominansen på ledarsidorna en match. Många av dess ideologiska motståndare tyckte det var intressant att ytterligare en aktör ville delta i det politiska samtalet, eftersom alla tjänar på att så många röster som möjligt får komma till tals. Undertecknad skrev själv att den nya satsningen kunde ”bli en tillgång för svensk ledarjournalistik” om sidan valde ”en självständig, tänkande och djupsinnig linje”. Därför är det tråkigt att konstatera att de inte har gjort detta, utan snarare tvärt om.
 
Idag är Politism en klubb för inbördes beundran, vilken roar sig med ”att göra billiga poänger på människor som inte direkt sitter på maktpositioner”, för att citera bloggaren Fanny Åström som har kritiserat den från ett vänsterperspektiv. Men vad som är än mer beklagligt är att redaktionen inte ens verkar klara av att attackera dem som innehar makt.
 
Herman Lindqvist är f.d. utrikeskorrespondent och numera en populär populärhistoriker. Som historiker har han fått rättmätig kritik av bland annat Peter Englund, men han anses fortfarande vara bland de bästa journalister vi har haft, då han bland annat var ensam om att rapportera om Pol Pots folkmord i Kambodja.
 
Idag är Lindqvist krönikör i Aftonbladet och de flesta av hans krönikor kan klassas som skvaller ur svensk historia. Men ibland skriver han reflektioner om Sverige, sitt andra hemland Frankrike och om världen. Det är en sådan reflektion som är orsaken till att Politism ser sig tvungna att raljera över Lindqvist. Ty han hade mage att nämna att det i västvärlden finns problem med integration.
 
Enligt Politism var detta ”Avpixlat-retorik” och läsare uppmanades att ringa till Aftonbladet och ifrågasätta varför han fick fortsätta att skriva i tidningen. Konstigt nog insåg de inte att läsarna skulle använda en modifierad version av Avpixlats standardrepertoar: Ring upp tidningen för att tysta skribenten. Det är dessutom oroväckande att redaktionen inte vill låtsas om att krönikan handlade om mycket annat: att väldigt få européer läser på amerikanska elituniversitet och att Lindqvist också försvarade invandring. Istället för att problematisera artikeln valde den självutnämnde narren Kawa Zolfagary att lansera spelet ”blatte eller bomb” då Lindqvist använt uttrycket ”tickande bomb”.
 
För många kan det säkert tyckas roligt, men för andra är det ett tydligt tecken på att vänstern är maniskt rädda för att ens tala om integration. Som den ”blatte” jag själv är tar jag mig därför friheten att till Kawa Zolfagary rekommendera två böcker som kan förklara vad Lindqvist skriver om. De kan sätta hans krönika i en ”kontext” för att använda ett av vänsterns modeord.
 
Först och främst bör Zolfagary läsa den brittisk-indiske författaren Salman Rushdies memoarer Joseph Anton som skildrar hur denne fick leva gömd efter att Irans Ayatollah Khomeni 1989 uttalade en dödsdom, fatwa, över honom då hans roman Satansverserna delvis är baserad på Koranen. Den andra är den brittiske psykologen Kenan Maliks studie Från fatwa till jihad som skildrar hur Rushdieaffären bidrog till vår rädsla att kränka andra. Om det inte handlade om vita kränkta män förstås.
 
God läsning.
 
Annonser

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Två boktips till Politism

  1. Tycker att det är kränkande att ni citerar mig för att föra fram er lumpna poäng.

  2. Roligt om den ”självutnämnde narren”.
    Vänstern använder ordet ”kontext” för att det skall passa in i deras förvirrade texter som därmed skall bli lite märkvärdiga. Debattörer som saknar denna ambition använder ordet ”sammanhang”.
    Och a propos, det finns tyvärr inte tillfälle nog att citera Fanny Åströms blogg.

  3. Kawa Zolfagary gömmer sig bakom intersektionalitetsteorier för att sprida sina egna rasistiska och sexistiska utspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s