Ingen tjänar på för öppna kort

Reinfeldt-Lofven-430

Det kommer att bli en spännande valrörelse, Det ska bli intressant att se om de rödgröna kommer att kunna bryta åtta års borgerligt maktinnehav, eller om Alliansen kommer att bli historisk med en tredje mandatperiod. Men det kommer också att bli en smutsig kampanj och två tecken på detta är att de bägge oppositionsledarna offentliggör de strategiska planer som i vanliga fall bara varit förbehållna de närmaste rådgivarna.

Socialdemokraternas Stefan Löfven har i en intervju luftat sin tankar om negativ valtaktik när han menade att en borgerlig regering skulle omintetgöras om Centerpartiet åkte ur riksdagen. Som BT tidigare uttryckte det kunde Löfvens utspel tolkas ”som en god politisk ambition”. Men om man tänker efter kan det även ses som ett tecken på ”att han inte är fullt så optimistisk om att det kommer att gå bra i valet som han vill göra sken av”.

Att vilja eliminera andra partier för att få makt är ett tecken på en
vad som kan kallas för en politikens värsta-scenario-planering, som gör väljarna cyniska. Ett liknande tecken är, som statsminister Fredrik Reinfeldt gör
i Svenska Dagbladet, att offentliggöra partitaktik som kan användas om man förlorar regeringsmakten.

Om Alliansen förlorar regeringsmakten anser Reinfeldt att man borde fälla en rödgrön regering, om den endast innehåller Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Han motiverar det med att det kan komma ett läge där de rödgröna partierna är större än de fyra Allianspartierna. Då vore det ”rimligt” att ha med Vänsterpartiet och självfallet är det en korrekt analys.

Sverige tjänar på att ha majoritetsregeringar och det vet Stefan Löfven, som i varje intervju hävdar att vi har en ”svag” minoritetsregering. Men både Reinfeldt och Löfven vet också att det vore synnerligen politiskt oklokt att ha med Vänsterpartiet i en regering.

Det är därför klokt av Reinfeldt att räkna med ett sådant scenario. Men det är direkt olämpligt att lufta detta offentligt.

Ty det tyder på att Alliansen räknar med att kanske förlora valet, och det låter som ett eko av Olof Palmes ord vid maktskiftet 1976 om att den ”borgerliga regeringen ska få ett helvete”. Det låter maktfullkomligt och kan jämföras med Löfvens ord om Centerpartiet, som låter makthungriga.

Förvisso behöver alla partier ett visst mått av politisk taktik, och utav respekt för väljarna bör man vara tydlig med hur man tänker regera. Men väljarna behöver inte känna till vad man tänker göra som en sista utväg, då det riskerar att skapa cynism och bereder mark för enfrågepartier med enkla lösningar.

(David Lindén)

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Ingen tjänar på för öppna kort

  1. Pingback: Åkesson vill och SD vill inte | Ledarbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s