Registrerade – men inte enbart för att de är romer?

Svidande och stenhård kritik. Det är vad Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden uttalar om Skånepolisens registrering av romer. Som polisen har agerat var hanteringen av personuppgifter ”i flera avseenden olaglig” men samtidigt har Skånepolisen inte behandlat uppgifterna enbart på grund av personernas etnicitet.

Skånepolisen har visserligen på en direkt fråga från nämnden sagt att registren enbart innehåller romer eller personer som är gifta med romer. Men det är en uppgift som polisen senare har tagit tillbaka, enligt nämnden.

De personer som finns i registren har hamnat där på grund av släktskap till personer som kartlagts som misstänkta eller för att de befaras begå brott. Men i många fall är avstånden mycket långa. Över 1000 barn finns i polisens kartläggning av romer, och det ska nog mycket till för att tala om ”mer eller mindre välgrundade misstankar” om brottslighet i dessa fall, och inte etnicitet.

Dagens Nyheters avslöjande av att polisen har registrerat romer under flera år kom inte som någon överraskning. Romer – eller zigenare – har som folkgrupp alltid blivit särbehandlade negativt av myndigheter. Därför reagerade Erland Kaldaras, ordförande för Romska ungdomsförbundet, inte med förvåning men väl med avsky. Han kallade i Aftonbladet registreringen för ”Ett övergrepp i modern tid. Registreringen påminner om nazisternas kartläggning av judar och romer”.

Men visar inte Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens undersökning att det som polisen sysslade med inte var en registrering av romer, utan av verkliga och potentiella om än många gånger ytterst osannolika brottslingar?

Nja, det är faktiskt inte det man säger. Utan att man registrerade romer ”inte enbart” på grund av att de var romer.

Så det fanns alltså en välgrundad misstanke om att de romer man registrerade var brottslingar?
Nej, de flesta verkar i polisens föreställningsvärld ha varit just potentiella brottslingar på grund av att de är romer, att de är släkt eller vänner med andra romer, eller är barn till romer.

Men det låter ju ändå som ett register som är upprättat utifrån en etnisk profilering, där den sammanhållande faktorn inte är påvisad brottslighet utan just endast det faktum att de är romer, och att som sådana är de därför alltid misstänkta?

Ja. Det verkar så. Det är ju inte hårfärg, hobby eller handikapp som alla de som finns i polisens register har gemensamt, utan enbart just sin etnicitet. Polisen säger dock något annat. De nämner inte ordet rom om dem som man riktar ”mer eller mindre välgrundade misstankar” om brottslighet mot.

Men ändå är det romer man har registrerat?

Ja. Om det finns andra i registren som inte är romer har i alla fall Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden inte kunnat urskilja dem ur mängden.

Låter inte det lite tunt?

Jo, faktiskt. Det låter mera som om nämndens utlåtande har formulerats så att registreringen ska klara Polisdatalagens krav, att det inte får ske registrering enbart med en persons etnicitet som grund.

Men de som är registrerade är romer, och de är som romer misstänkta för att begå eller kunna komma att begå brott?

Ja.

Jaha.

(Ledarredaktionen)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s