Snälla Pirapartiet, berätta mer?

Peter-Sunde

Piratpartiet har länge haft problem att synas i media. I fredags skrev därför internetaktivisten och numera finska PP:s kandidat till EU-parlamentet Peter Sunde Kolmisoppi i Aftonbladet att invandrare har skäl att misstro polisen.

En hemsk tanke om den skulle vara sann. Men vi vet ingenting om detta, ty i sin artikel åberopar Sunde inga som helst fakta. Han berättar istället att han tidigare har haft en partner ifrån Balkan som hade flytt ”från kriget”. Dessutom skulle det ha varit ”ett krig dit Sverige sålde vapen och ammunition”.

Hans avslöjande är av stort historiskt intresse – om det han skriver skulle visa sig vara sant. Men påståendet leder snarare till fler frågor än svar. Syftar Sunde på inbördeskriget i forna Jugoslavien eller Serbiens invasion av Kosovo i slutet av 1990-talet? Förvisso stödde Sverige att NATO bombade Serbien i den sistnämnda konflikten, men att vi aktivt sålt vapen till Serberna eller de andra bosniska delrepublikerna är hittills okända fakta.

Så om Sunde sitter inne på information uppmanas han snarast att offentliggöra den. Ty sådan information bör vara tillgänglig för allmänheten.

När han senare i artikeln beskriver att många nyanlända inte har förtroende för polisen, är detta visserligen sant, men det kan lika gärna handla om att de inte har en positiv erfarenhet från sina hemländer.

På det hela taget känns Peter Sunde Kolmisoppis artikel mer som en del i jakten på medieutrymme åt Piratpartiet än ett seriöst inlägg om polisens roll i samhället. Det är synd för det är en debatt vi behöver föra, men då ska man lägga fördomarna och tonårsaktigt ”polishat” åt sidan.

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Snälla Pirapartiet, berätta mer?

  1. elak

    Sunde är självbekänd miljöpartist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s