Även barn har rätt till vår historia

hedenhös

Det fina med skickligt tecknade serier är att de är tidlösa. Många generationer har växt upp med berättelserna om gallerna Asterix och Obelix, äventyrsjournalisten Tintin och de flesta vet ”att den som ser Fantomens ansikte dör en fruktansvärd död”. När amerikanska serier kom till Sverige på 1950-talet var det dock många som varande för att ungdomen skulle ”förledas” och som ville förbjuda dem. Idag verkar det dessutom som om seriefienderna har bytt taktik till att istället varna för rasism och främlingsfientlighet.

I jul sänder SVT ”Barna Hedenhös Uppfinner Julen” som julkalender, vilken baseras på berättelsen om Barna Hedenhös som skrevs på 1950-talet av Bertil Almqvist. Serien som handlar om stenåldersbarnen Sten och Flisa samt deras pappa Ben och Mamma Knota, bidrog till att generationer av barn blev intresserade av stenåldern och detta trots att den redan då ansågs som föga historiskt korrekt.

I samband med julkalendern bestämde sig förlaget Bonnier Carlsen att också ge ut serieböckerna i nytryck. Men efter flera anklagelser om rasism bestämde sig förlaget för att dra in den bok som skildrar familjen Hedenhös resa till Amerika. Orsaken var att boken speglar en för svenskt 1950-tals tidstypisk åsikt om Nordamerikas urinvånare. Som några säkerligen kan finna kränkande, men som resonerande och historiskt medvetna vuxna skulle ta sig tid att förklara för barnen som läser boken.

Eva Dahlin som är litterär chef för Bonnier Carlsen skriver i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna att ”berättelsen innehåller förlegade värderingar”. En mycket underlig formulering och ett tydligt tecken på att förlaget är ängsligt då man lätt hade kunnat lägga till ett förord vilket julkalenderns regissör Jonathan Sjöberg ansåg att man borde göra.

Man kan tycka vad man vill om Barna Hedenhös och självfallet har förlaget rätt att bestämma över sin bokutgivning. Det man emellertid bör ha i åtanke är att de nu har böjt sig för en liten majoritet och man bör därför ställa sig frågan om Bonnierförlagen också fortsättningsvis kommer att ta med ”förlegade värderingar” i beräkningen när man bestämmer sig för nyutgåvor av klassiker.

Ty letar man igenom historiska verk finns det en mängd böcker som inte platsar i dagens samhälle: Strindberg hade exempelvis en påtagligt irriterande kvinnosyn och Gustaf Fröding köpte sex. Så får dessa ges ut på nytt?

Kanske borde man istället ha litat på sina läsare och bestämt sig för att inte rentvätta historien.

(David Lindén)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s