Rasister bör inte se Jönssonligan

704x396(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True)

Det är bra att många anser att vi har ett kulturarv som är värt att bevara. Att ha samma referenspunkter i form av konst och litteratur berikar vårt gemensamma medvetande, vilket i längden bidrar till att vi tar till oss av andra kulturer. Men de verkar också finnas individer, som inte klarar av ett kulturellt medvetande.

Ofta är det personer som dyrkar en bok, film eller teaterpjäs till den grad att de blir rabiata mot nytolkningar. Samt att de i sin iver att framhäva ”sitt” verks förträfflighet också blandar fakta med fiktion. Detta tjänar ingen på och de som tror sig tjäna på det framstår som okunniga kunskapstalibaner.

Tyvärr drabbas konstnärer och skådespelare då och då av dessa individer.

Nu senast när filmbolaget Tre Vänner har bestämt sig för att göra en nytolkning av de folkkära filmerna om Jönssonligan. Denna gång kommer det inte vara en slapstickkomedi, utan ett mer mörkare brottsdrama i stil med Snabba Cash-trilogin som bolaget tidigare filmade.

Detta och det faktum att rollfiguren Ragnar Vanheden gestaltas av en skådespelare som heter Alexander Karim har fått en del anonyma ”kulturbevarare” att reagera. De har mejlat honom med anklagelser om att han förstör ”vårt kulturarv”. Ett riktigt ljushuvud undrade dessutom hur Karim skulle känna om: ”Martin Luther King spelades av en vit man?”

Rasister som dessa frågeställare bör kallas, har tydligen missat att baptistpastorn Martin Luther King jr var en högst reell person som levde mellan 1929 och 1968. De verkar också ha undgått att skådespelaren Ulf Brunnberg, som skapade Vanheden, ser fram emot att se de nya filmerna. Samt att riktigt bra filmer och pjäser tål nytolkningar. På de hela taget verkar de ha missat att fakta inte är detsamma som fiktion, och bör således inte se vare sig gamla eller nya Jönssonligan.

Ty de kan tro att det är på riktigt.

(David Lindén)

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Rasister bör inte se Jönssonligan

 1. Ulf Bengtsson

  Hej,
  Håller i sak med dig, även om jag anser att vissas reaktion måste sättas in i ett större perspektiv där man kan få en viss förståelse för att man ser sig ”attackerad” på många fronter. Jag tror inte du är dummare än att du egentligen också inser detta.

  Personligen anser jag att detta är en ickefråga, liksom de reaktioner som uppkom i Mannerheim-fallet. Däremot faller ditt motargument i det fallet, så det vore intressant att ta del av din åsikt om det.

  En annan fråga (filosofisk än så länge) är hur du positionerat dig om t.ex. Afrosvenskars Förbund haft åsikter om att den dummaste av tre brottslingar gestaltas av en färgad. Hade invändningarna varit obefogade då också?

  Utöver detta vill jag bara veta varför du anser att det är lämpligt att tagga sd? Har någon av detta partis representant uttalat sig i fallet?

  Med vänlig hälsning,

  Ulf Bengtsson

  • Hej Ulf,
   Nej jag tror inte andra än ett fåtal känner sig ”attackerad” på många fronter när det gäller just kulturyttringar. Mannerheimfallet är ännu intressantare då det var en nästintill Othellosk tolkning av en finsk nationalhjälte. Därför den högljudda kritiken. Samma sak inträffade i USA på 1980-talet då Gore Vidal dristade sig att i en historisk roman skildra Abraham Lincoln som bisexuell. Men konsten bör vara fri.

   Att Afrosvenskarnas Riksförbund klagar om allt mellan högt och lågt är ett väl etablerat faktum. Om detta har jag också skrivit och se länken https://btledarblogg.wordpress.com/2013/08/07/osmakligt-av-afrosvenskarnas-riksforbund/

   SD är taggad med tanke på att riksdagsledamoten Kent Ekeroth har fällt en rad konstiga uttalanden i riktningen att ”vårt kulturarv försvinner”. Samt att ett ombud vid deras just avhållna landsdagar dödförklarade Thorbjörn Fälldin utan att mötespresidiet rättade honom. På det hela taget en skandal.

   Med vänlig hälsning,,
   David Lindén

 2. Ulf Bengtsson

  Tack för svar.

  Sverige är troligen det enda landet i världen där ledande politiker kan komma undan med uttalande som totalt sågar den inhemska kulturen och det ursprungliga folkets ansträngningar, samtidigt som skattefinansierade projekt ska framhålla och hylla utifrån kommande kulturer. Så jag tror inte att det är ett ”fåtal” som känner sig attackerade längre. Dock troligen så i din omedelbara vänkrets.

  ”Konsten bör vara fri”. Håller i viss mån med. Har personligen invändningar mot statsfinansiering och ”konst” som begår direkta lagbrott.

  Vad är din inställning till Lars Vilks?

  ”Blackface” kan anses som konst (definitivt tradition i vissa sammanhang), ska det accepteras (och kanske t.o.m. finansieras med statliga medel)?

  Grafitti?

  Nu gled jag in på en bredare fråga än ursprungligen, men kopplingar finns naturligtvis. Hur fri ska konsten vara?

  Mvh, Ulf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s