Alliansfritt: Stödjer Carl Bildt nazister?

e0b333c933727928440f6a706700eb48

Få kan undgå att Ukrainska huvudstaden Kiev under den senaste tiden har skakats av protester. Ursprungligen var det en inrikespolitisk konflikt med många bottnar, men de flesta observatörer är idag överens om att det handlar om en manifestation mot presidenten Viktor Janukovich och dennes vilja att distansera Ukraina från EU till förmån för Vladimir Putins Ryssland. Många torde också vara överens om att man inte kan förutse utvecklingen samt att den ryska förklaringen om att det skulle röra sig om ”utländska provokatörer” är, minst sagt, skrattretande. Samtidigt som man kan glädja sig över att många människor har vågat sig ut på gatorna för att demonstrera, vilket är ett privilegium många i Västeuropa tar för givet.

Alla verkar dock inte dela detta resonemang. Den löst organiserade hemsidan Alliansfritt har som affärsidé att göra politik av allt som kan misskreditera regeringen och har på grund av tonen i sina inlägg haft problem med kommentatorsfälten. Nu har deras skribent Sanna Schiller fått för sig att utrikesminister Carl Bildt stödjer Ukrainska ”nazister”. Anledningen är att högerextrema partiet Svaboda finns bland demonstranterna och att utrikesministern, på mikrobloggen Twitter, har skrivit om att han är imponerad över antalet demonstranter.

Förvisso är Svaboda ett parti med vidriga åsikter, men det finns inga som helst bevis på att de skulle vara ”drivande” bakom protesten. De flesta är överens om att det är en bred koalition, vilket de flesta folkliga protester tenderar att vara samt att det är ytterst olämpligt att köpa propagandabilden från Kreml med hull och hår.

Schikl

När Schiller fick frågan om vad hon egentligen menade med sin artikel ville hon förklara sig och hävdade att ”det jag lyfter fram är att Bildt hyllar demo pga eu-vänliga trots att nazister är drivande”. Ett hemskt ställningstagande om det hade visat sig stämma. Men nu är Svaboda som sagt en av många organisatörer. Dessutom kan man reflektera över det faktum att Schiller är ombudsman för Vänsterpartiet och att hon verkar likställa en strävan att vilja vara med i EU med nazism.

Är det partiets officiella attityd?

(David Lindén)

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Alliansfritt: Stödjer Carl Bildt nazister?

  1. B-E

    Varför hyllar (V) det nya antidemokratiska homofobiska extremhögerlandet Ryssland med diktator Putin i toppen?

  2. hasse

    B-E: Hyllar inte det utan tar avstånd från nazismen i Ukraina. Bildt vill ha nato han vill ha olja makt och vapenexport han hatar ryssland men indirekt stödjer nazisterna i ukraina. Jag kan avstå den biten för att slippa civila dödsoffer i Ukraina. Världen borde vakna upp och se vad som händer. Barn dör just nu i Ukraina nazister går gatorna fram och bombar ukrainska hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s