Varför ska Ohlys världsbild vara SVT:s?

FRANSABILDSTODRAPPORT

Det faktum att Försvarets Radioanstalt (FRA) samarbetar med sin amerikanska motsvarighet NSA (National Security Agency) när det gäller att bevaka Ryssland, borde inte anses vara någon större nyhet.

Ty det ingår i FRA:s arbetsbeskrivning att skydda Sverige mot främmande makter och för att göra detta måste man bedriva både spioneri och samarbete. De flesta torde också vara tacksamma över att man samarbetar med amerikanerna och inte ryssarna, vars regeringstrogna medier på allvar hävdar att utrikesminister Carl Bildts engagemang för Ukraina bottnar i att han vill hämnas slaget vid Poltava.

Att SVT behandlar avslöjandet från visselblåsaren Edward Snowdon som en ”stor” nyhet, tyder vidare på att man vill haka på underrättelsetrenden. Det är nämligen populärt att jämt och ständigt kräva full insyn och att lägligt glömma bort att det är viktigt för demokratiska nationalstater att bedriva ett fungerande underrättelsearbete.

Samma kritik mot denna självklara förutsättning har framförts av Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly. På twitter hävdar han att Sverige agerar ”betjänt till CIA”. Förståeligt att sådana ord kommer från en gammal kommunist och anhängare av kalla krigets tredje ståndpunkt, vilken gick ut på att USA och Sovjetunionen var lika onda stormakter. Men det är mindre förståeligt att denna attityd tycks ha fått en renässans hos SVT.

För faktum kvarstår: det är bra att Sverige bedriver ett effektivt underrättelsearbete och det är nödvändigt att vi spionerar på Ryssland.

Det vore rent ut sagt tjänstefel att inte samarbeta med NSA.

Tidigare har BT försvarat Lars Ohly när det kom fram att Säpo hade spionerat på honom. Dagens vänsterparti kan inte heller ses som odemokratiskt, men det är tydligt att partiet är direkt farligt om det skulle få ett inflytande på utrikespolitiken. Därför bör de aldrig få ansvar för utrikesdepartementet.

I slutändan skapar sådant poserande som Ohly och hans vänner ägnar sig åt i FRA-frågan dock mest problem för Stefan Löfven.

I varje fall om han tänker sig partiet i en S-ledd regering. Men om det vill han ju fortfarande inte ge klara besked.

Socialdemokraterna har en lång tradition av en realistisk utrikespolitik och förhoppningsvis vill partiet fortsätta med en verklighetsbaserad sådan. Det kan man bara göra utan Vänsterpartiet.

(David Lindén)

Annonser

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Varför ska Ohlys världsbild vara SVT:s?

  1. Joakim Kalantari

    Det var kul på tv i morse när man först fick se reportern redogöra för hur chockerande och anmärkningsvärda ”avslöjandena” var för att följas av en intervju med två sakkunniga experter (juridik/underrättelse) som ljumet ryckte på axlarna och gäspae sig igenom: ”än sen då? det är det de ska göra”. Ofrivillig komik när den är som bäst 😀

  2. Otto

    ”Direkt farligt” tillåt mig hånskratta. Bara för att man inte vill samarbeta med USA så blir man direkt farlig… Håhåjaja när stockkonservativ moderat tar bladet från munnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s