Fusket i Svenljunga ett reellt och påtagligt hot mot välfärden

Att Svenljunga kommun kan ha bluffat till sig mångmiljonbelopp genom att medvetet felrapportera så kallade LSS-kostnader, är upprörande. Att revisorerna överväger att polisanmäla kommunen är redan det en fällande dom över sättet att hantera skattebetalarnas pengar.

Att ”redovisningsprinciperna” misstänks vara brottsliga är allvarligt i sig. Men att det länge har betraktats som fullt normalt att tricksa med redovisningen för att få mer i statsbidrag, det sätter fingret på att något är sjukt; vilka värderingar har politikerna förmedlat till tjänstemännen om denna hantering har fått pågå i så många år?

Men allt är inte nattsvart. Att revisorerna nu avslöjat fusket har det goda med sig att uppmärksamheten kan bidra till att förändra bilden av vilka krafter som utgör ett verkligt hot mot den gemensamma välfärden.

I den politiska debatten har det mot bättre vetande hävdats att det skulle vara välfärdsföretagen som stjäl våra skattepengar. Men att den kommunala sfären själv fuskar och fejkar är något som antingen förtigs eller uppenbarligen betraktas som något alldeles normalt.

Det är hög tid att den debatten breddas och byter fokus – för välfärdens skull.

I morgon skriver Katarina Larsson i sin lördagskrönika om Svenljunga, LSS-lagen och förre folkpartiledaren Bengt Westerbergs avsikter med denna reform.

(Mikael Hermansson)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s