Var kommer bebisar ifrån – egentligen?

Under hösten gick en urgammal konflikt i repris, nämligen den om hur man uttrycker sig om kristen tro idag. Går det att tala på uppståndelse, evigt liv, underverk och, kanske svårast av allt, om jungfrufödsel, utan att göra sig begriplig i förhållande till dagens referensramar?

Debatten startade när biskopen i Lund, Antje Jackelén, med stort stöd valdes till nästa ärkebiskop. Hennes tydlighet blev för mycket för många som hellre vill att trossatser ska förklaras på ett traditionellt vis. Hennes belackare gav hennes kristna tro rött kort medan hon visade större tolerans. En spricka uppstod, visserligen mindre än den som uppstod när dåvarande ärkebiskopen KG Hammar fick sin tro examinerad av en pingstpastor och en katolsk ärkebiskop i mitten av 2000-talets första årtionde. Men likafullt en spricka.

Men det finns anledning att fundera över vilka konsekvenser en restriktiv traditionell hållning till de kristna dogmerna kan få. I dag har Tidningarnas Telegrambyrå, TT, skickat ut ett telegram med rubriken ”Många vittnar om jungfrufödslar”. Nyheten vittnar i sin tur om att begriplighetens dilemma måste tas på allvar. Inte minst så här i jultid, vars mysterium utifrån ett inomvärldsligt perspektiv kan sägas kretsa just kring en ung kvinnas födslovånda.

Det visar sig nämligen att en halv procent av alla unga amerikanskor har upplevt jungfrufödsel. I en enkät som publicerats i British Medical Journal (BMJ) hävdar var 200:e tillfrågad kvinna att de blivit gravida utan vare sig samlag eller provrörsbefruktning. 7870 kvinnor har deltagit i enkäten och 45 av dessa säger sig ha blivit gravida på okänt sätt.

TT citerar forskaren Amy Herring vid University of North Carolina at Chapel Hill som säger att rönen väcker ”intressanta frågor kring både sexualutbildning och hur folk svarar i enkäter och opinionsmätningar.”

– Trots att vi med hjälp av teknik försökt få ärligare svar ser vi fortfarande svar som är orealistiska, säger hon. Faktum är att när vi försökte se om fenomenet rör endast kvinnor hittade vi några fäder som också säger sig vara oskuld – vilket känns ännu knepigare att begripa.

Onekligen känns det mer relevant med bättre sexualundervisning i dessa fall. Men lite större tydlighet om kristna dogmer kan aldrig skada.

(Mikael Hermansson)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s